Ingezonden persbericht


TWEE ZUID-AFRIKAANSE UITERSTEN IN MEI IN DE MELKWEG: GERT VLOK NEL EN HUGH MASEKELA

In 2010 staat Zuid-Afrika in de schijnwerpers. Naast het wereldkampioenschap voetbal is de vrijlating van Nelson Mandela, dit jaar 20 jaar geleden, een belangrijk ijkpunt voor Zuid-Afrika. In mei treden twee totaal verschillende Zuid-Afrikaanse artiesten op in de Amsterdamse Melkweg, die de tegenstellingen weerspiegelen die Zuid-Afrika sinds het apartheidsregime heeft gekend en waar het land anno nu nog steeds mee heeft te kampen.

Gert Vlok (1963) is een blanke dichter en singer/songwriter, afkomstig uit een arme, witte arbeidersgemeenschap uit het Zuid-Afrikaanse platteland. Hij is opgegroeid in een land verscheurd door apartheid, het systeem van rassensegregatie dat tussen 1948 en 1990 in Zuid-Afrika in werking was. In zijn liedjes verwerkt hij echter geen expliciet politiek engagement, maar verwerkt hij op melancholische wijze herinneringen uit zijn jeugd.

Hugh Masekela (1939), trompettist, zanger en componist, is een zwarte anti-apartheidsstrijder. In 1987 had hij een internationale hit met 'Bring Him Back Home', een anthem in de beweging om Nelson Mandela vrij te krijgen. Vanwege het anti-apartheidsregime was Masekela in de jaren '60 en '70 zelf gedwongen om Zuid-Afrika te ontvluchten en bouwde zijn carrière verder op vanuit de Verenigde Staten. Met de vrijlating van Nelson Mandela in 1990 keerde hij terug naar zijn geboorteland. In zijn concerten laat hij zich immer van zijn politiek bevlogen kant zien met zijn boodschap van vrede, harmonie en eenheid.

Van 7 t/m 30 mei vindt tevens de galerietentoonstelling 'The Spirit Of District Six' (Cloete Breytenbach) plaats in Melkweg Galerie. Deze tentoonstelling verbeeldt de ontmanteling van de voorstad District Six van Kaapstad, gemaakt eind jaren '60.

GERT VLOK NEL + VERTONING DOCUMENTAIRE 'BEAUTIFUL IN BEAUFORT-WES'

Melkweg, Oude Zaal - vrijdag 7 mei
19.30 uur (documentaire) / 21.00 uur (concert) - ¤ 15,00 + lidm.

Voor meer informatie over Gert Vlok Nel lees verder op http://www.melkweg.nl/artikelpagina.jsp?artikelid=173442

HUGH MASEKELA & MAHOTELLA QUEENS
Melkweg Rabozaal (seated) - vrijdag 28 mei
20.30 uur - ¤ 37,50 + lidm.
Voor meer informatie over Hugh Masekela & Mahotella Queens lees verder op http://www.melkweg.nl/artikelpagina.jsp?artikelid=171295

Tentoonstelling THE SPIRIT OF DISTRICT SIX
Melkweg Galerie - 7 t/m 30 mei
Geopend van wo t/m zo van 13.00 tot 20.00, vrij toegankelijk Voor meer informatie
http://www.melkweg.nl/artikelpagina.jsp?artikelid=173176&disciplineid=fotografie

Meer Zuid-Afrikaanse artiesten in de Melkweg in 2010: Boo!
do 16 sep | 20:00 uur | ¤ 14,,00 + lidm. (incl. garderobe) | Oude Zaal | vvk gestart.

Ladysmith Black Mambazo
za 23 okt | 20:30 uur | ¤ 31,00 + lidm (incl. garderobe) | Rabozaal (seated)) | vvk gestart.


---



Ingezonden persbericht