Ingezonden persbericht


Utrecht, 4 mei 2010

Grootste rijksmonument hult zich in roze voor de Giro d'Italia

De plofsluis bij Nieuwegein wordt geheel ingepakt in het roze. Dit gaat gebeuren op vrijdag 7 mei. De presentatie van dit bijzondere object van de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt verricht door oud-wielrenner Johan van der Velde. Dit gebeurt om het passeren van de Giro d'Italia op te luisteren en de Waterlinie als recreatief gebied onder de aandacht te brengen.

Op 9 mei is de tweede etappe van de 93e Giro d'Italia van Amsterdam naar Utrecht. De route van de etappe voert voor een belangrijk deel door de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Om aandacht te vragen voor dit cultuurhistorische landschap wordt een bijzonder object van de Waterlinie, de Plofsluis in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nieuwegein, geheel in het roze ingepakt. Daarmee wordt ook de aanwijzing van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als grootste monument in Nederland gevierd. Die aanwijzing werd afgelopen najaar door minister Plasterk aangekondigd. Een prachtig evenement van de Italiaanse sportcultuur wordt zo verbonden met het culturele erfgoed van Nederland. En het laat de waarde van het Waterliniegebied voor fietsers en andere recreanten zien.

De openingshandeling op 7 mei van de roze plofsluis wordt verricht door Johan van der Velde, die in 1988 in Italië naam maakte als de 'man van de Gavia' (l'uomo di Gavia). Op de gelijknamige bergpas in Italië kwam hij destijds als eerste boven in een sneeuwstorm. Die etappe werd gewonnen door Erik Breukink, nu ploegleider bij de Rabo-wielerploeg.

Bij de opening laat een groep kinderen 93 roze ballonnen los. Zo wordt de nationale geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook bij kinderen onder de aandacht gebracht. En natuurlijk is de koppeling met thema's als 'beweging' en 'Europa', die de Giro uitdrukt, daarbij van belang.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +



Ingezonden persbericht