Ingezonden persbericht


Persbericht: Miniatuurgemaal Delfland houdt polder Madurodam droog

Gezamenlijk persbericht van het Hoogheemraadschap van Delfland en Madurodam

Delft, 7 mei 2010

Onder grote belangstelling onthulden jeugddijkgraaf van Delfland Laura Pierik en loco-burgemeester van Madurodam Conno Kuyt vrijdag 7 mei een miniatuur van het nieuwste type poldergemaal. Het gemaal heeft een plek gekregen in een moderne Madurodamse woonwijk in een laaggelegen polder.

"Met dit gemaaltje willen Madurodam en Delfland vooral jongeren ervan bewust maken dat het leven onder zeespiegelniveau niet vanzelfsprekend is", legt Laura Pierik uit. "Dat de waterschappen daar dag en nacht aan werken, weten veel jongeren helemaal niet." Conno Kuyt is blij met het poldergemaal: "Madurodam is natuurlijk Nederland in het klein, daar hoort goed en modern waterbeheer bij. Wij zijn dan ook heel blij met deze Delflandse miniatuur."

Madurodam wordt jaarlijks bezocht door meer dan 600.000 bezoekers. Daarvan is ongeveer de helft jonger dan achttien jaar. Delfland vindt het belangrijk dat jongeren zich meer bewust worden van en meer betrokken raken bij het waterbeheer in eigen land. Er liggen op dit gebied grote uitdagingen voor de volgende generatie.

Het gemaal is ook voor de internationale bezoekers een aanwinst. Want, waar Nederlanders het heel gewoon vinden dat wij in ons laaggelegen land de voeten droog houden, staan bezoekers uit andere landen vaak versteld van dit feit.

Molen- en Gemalendag

De opening van het gemaal vond plaats aan de vooravond van Nationale Molen- en Gemalendag, zaterdag 8 mei. Dan zijn in heel Nederland molens en gemalen open voor het publiek. Wie in Delfland een van de opengestelde molens of gemalen bezoekt, krijgt een kortingsbon voor toegang tot Madurodam. Klik hier voor een overzicht van de molens en gemalen die aanstaande zaterdag open zijn.

-------------------------------



Ingezonden persbericht