Evangelische Omroep

Nr.99
Hilversum, vrijdag 7 mei 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 19

Ingang Oost, maandag 10 mei, 19.25 uur, Nederland 1 Jan Kruizinga is met hoge snelheid op het circuit van Assen onderuitgegaan. De Ambulancedienst brengt Ageeth van Os naar de Spoedeisende Hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Zij is met haar busje door een vrachtauto geschept. Michel Bos is tijdens een kickboks-wedstrijd (te) hard op zijn kaak geraakt. Tijdens een volleybalwedstrijd heeft Gerjan Wiessenberg zijn voet gezwikt. José Meems heeft last van haar buik en is door de huisarts naar de Spoedeisende Hulp gestuurd.

Rail Away, dinsdag 11 mei, 19.55 uur, Nederland 2
Zwitserland: Golden Pass
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. Niet alleen de treinreis over de Golden Pass, maar ook de geschiedenis en bijzondere lokaties krijgen de aandacht. Na een korte trip naar Rocher-de-Naye met een geweldig zicht over het meer van Genève gaat de reis met de Golden Pass Express van Montreux naar Interlaken. Het is een winterse kennismaking met Centraal Zwitserland door de bergen, valleien, boerendorpen en chique wintersport-ressorts.

De Kist, dinsdag 11 mei, 20.50 uur, Nederland 2
Presentator Herman Wegter rijdt in zijn okergele oldtimer naar twee verschillende gasten. Om erachter te komen hoe zij over onze sterfelijkheid denken neemt hij een doodskist mee. Ook krijgt Herman met zijn auto en kist veel reacties van mensen op straat. Ze vertellen hem hoe zij over de dood denken.

Deze week in De Kist: Sander de Kramer, Nederlands meest opgewekte idealist. Sander is oprichter/hoofdredacteur van de Rotterdamse straatkrant, columnist voor de Telegraaf en daarnaast schrijver en journalist. Samen met Hugo Borst heeft hij de Sunday Foundation in het leven geroepen. Deze stichting redt kinderen uit de diamantmijnen van Siërra Leone waar zij slavenarbeid moeten verrichten. Kortom; een man vol levenslust en vastberadenheid.

Terwijl Herman en Sander de kist beschilderen, bespreken ze wat Sander drijft in het leven om zich zo in te zetten voor anderen. Waar haalt hij zijn bijzondere levenslust vandaan? Is hij bang voor de dood of juist niet? Ook gaan ze naar de plek waar Sander begraven wil worden. En dat blijkt midden in de haven van Rotterdam te zijn. Sander wil graag een zeemansgraf: 'Dat lijkt me wel wat, zo hatseflats het water in.'

In deze aflevering ontdekt Herman ook hoe inwoners van Rotterdam over de dood denken.

40 Dagen Zonder Jou, dinsdag 11 mei, 21.10 uur, Nederland 3

Jan (33) en Natasja (31) zijn echte jeugdliefdes. Als tieners kregen ze verkering, maar inmiddels hebben ze forse relatieproblemen. Natasja en Jan hebben elke dag, ook in het bijzijn van hun kinderen, knallende ruzie. Jan heeft graag dat de dingen op zijn manier gaan en Natasja trekt zich hier de laatste tijd bijzonder weinig meer van aan. En die eigengereidheid is Jan een doorn in het oog. 'Er moet puin geruimd worden', meent Jan die dolgraag weer terug wil naar de verliefde gevoelens van toen. En Natasja? Die is druk zoekende naar haar eigen weg in het leven. Maar of dat ook de weg van Jan is.?

Catherine voor de Verandering, dinsdag 11 mei, 22.50 uur, Nederland 2 Catherine gaat op pad met mensen die beweren totaal veranderd te zijn door hun bekering tot God. Zij onderzoekt hoe echt die verandering is en zijn deze gelovigen nu beter af? Sonja Silva is 33 jaar en heeft nu al meer gedaan dan anderen in een heel mensenleven. Sonja's turbulente carrière voerde haar langs catwalks, podia en opnamestudio's. Ze was Miss Nederland, TMF-presentatrice, actrice en musicalster. Twee jaar geleden had ze een ontmoeting met God wat haar leven een drastische wending gaf. Nu treedt ze op met een gospelkoor om over de liefde van de Heer te zingen. Catherine ontmoet Sonja en vraagt haar of ze nu het ware geluk gevonden heeft.

XMIX, woensdag 12 mei, 13.53 uur, Nederland 3
De parels van de barones
De parels van de barones zijn tijdens een golftoernooi gestolen. Een van de keurige gasten is waarschijnlijk de dader, maar wie? De barones en de graaf weten zich geen raad.Tijd voor XMIX!

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Nederland Zingt op Zondag, donderdag 13 mei, 9.00 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der Veer maakt vandaag een tocht in een luchtballon, waar hij weer eens een heel ander uitzicht heeft op de hemel... en ook op de aarde! De ballonvaarder is Willem Hijink, die af en toe het vuur laat opvlammen om de ballon goed in de lucht te houden. Als speciale gast is weerman Reinier van den Berg mee, die tijdens het tochtje allerlei bijzonderheden waarneemt en aanwijst. Willem vertelt waarom hij ballonvaarder is geworden, en Reinier vertelt hoe hij tijdens een orkaanjacht in Amerika zijn hart aan Jezus heeft gegeven. Het wordt een bijzondere tocht, waarbij ze hopen op een zachte landing. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

XMIX, donderdag 13 mei, 9.25 uur, Nederland 3
Het ontvoerde dochtertje van de jonkheer
Het dochtertje van de jonkheer is ontvoerd. En dat op haar verjaardag! De cadeaus en het papier liggen nog op de grond, maar de dochter is spoorloos. Waar is zij gebleven en wat is er mis met al die cadeaus?

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Nederland Helpt, donderdag 13 mei, 17.05 uur, Nederland 2 Santa Cruz is de grootste stad van Bolivia met meer dan een miljoen inwoners. Je kunt het je niet voorstellen, maar er lopen zeker 10.000 zwerfkinderen rond. Veel kinderen vluchten van huis weg omdat daar sprake is van mishandeling en verwaarlozing. Veel meisjes worden al vanaf jonge leeftijd misbruikt. Honger en kou zijn aan de orde van de dag. De enige manier om die vreselijke omstandigheden te verdragen is door het snuiven van lijm.

Ik ontmoet Daniel, hij is 13 en leeft al jaren op straat. Hij probeert wat te verdienen door met steentjes te jongleren bij de stoplichten, in de hoop dat de wachtende bestuurders iets over hebben voor zijn vermaak. Hij slaapt met nog 6 andere jongens op een totaal vergaan tweepersoonsmatras onder een brug. 'Als het koud is kruipen we tegen elkaar om warm te worden', zegt hij. Zijn ogen staan hol en leeg....Als ik mijn hand op zijn rug leg, dan voel ik hoe mager hij is.

Suzette Vonhof van Jeugd met een Opdracht gaat elke week de straat op. Zij probeert contact te leggen met deze kinderen. Ze hoopt dat ze op den duur genoeg invloed heeft om een verslaafd kind van de straat te halen, maar het is werk waar je een hele lange adem voor moet hebben.

XMIX, vrijdag 14 mei, 9.25 uur, Nederland 3
De rijke badmeester
Er zijn valsmunters in de stad. Ze kopen van alles met vals geld. XMIX vindt sporen van chloor op de valse biljetten. Een kijkje in het zwembad lijkt een goed idee.

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 14 mei, 15.00 uur, Z@pp Alles anders
Vandaag gaat alles anders. Dop is verkleed als Kurk en Kurk is verkleed als Dop. En weet je wat, waarom zou Elly altijd een liedje zingen?? Vandaag hebben Dop en Kurk zin om een liedje te zingen! Ze vragen of ze de gitaar van Elly mogen lenen. Maar kunnen ze wel gitaar spelen? En moet Elly dan vandaag een stukje doen?

De Dokters van het VUMC, vrijdag 14 mei, 19.25 uur, Nederland 1 Een vierluik over leven en dood
Het VU Medisch Centrum is een groot, academisch ziekenhuis. Hier komen veel patiënten voor een laatste behandelmogelijkheid als het gaat om kanker of een andere levensbedreigende aandoening. Artsen en patiënten komen dan vaak voor moeilijke dilemma's te staan. Welke behandeling is de beste? Hoe lang kun je doorgaan met een behandeling? Wie beslist er eigenlijk? En wat als je zelf niet meer kunt beslissen, omdat je te jong bent, of niet meer bij bewustzijn bent?

In deze eerste aflevering volgen we drie patiënten. Sophie is nog maar net geboren als bij haar leukemie wordt geconstateerd. Ze krijgt meteen chemotherapie, maar de kuren brengen geen genezing. Er lijkt nog maar één mogelijkheid: een beenmergtransplantatie. De artsen denken dat deze zware behandeling bij Sophie onvoldoende kans biedt op genezing, maar Sophies ouders willen deze uiterste mogelijkheid voor hun kind toch proberen. Mevrouw van Wijngaarden, 84 jaar, ligt op de Intensive Care met een darmperforatie. Ondanks intensieve behandeling blijkt herstel niet mogelijk. Hoe lang kun je doorgaan met behandelen? Joop van der Kloet, 80 jaar, krijgt na hartklachten en suikerziekte nu ook problemen met zijn nieren. Voor hem is de keuze: dialyse of niet. Dialyse grijpt diep in in het leven van nierpatiënten en meneer Van der Kloet moet afwegen of dit voor hem, in deze fase van zijn leven, nog de moeite waard is.

Checkpoint, zaterdag 15 mei, 9.40 uur, Nederland 3 Kun je ondersteboven eigenlijk nog iets aan sport doen? Ons testteam gaat ondersteboven hangen om dit te testen. Sommige klusjes doe je het liefst zo snel mogelijk, zoals een konijnenhok in elkaar zetten. Maar kan dat in 1 minuut? De oven gaat in deze aflevering richting 500 graden, wat smelt en wat vliegt in brand? Het testteam gaat ook testen wat de beste manier is om handsfree te bellen.

Nederland Zingt, zaterdag 15 mei, 18.30 uur, Nederland 2 Een unieke ervaring was het dit jaar: met meer dan 10.000 mensen samen zingen, onder begeleiding van vele musici en luisteren naar bijzondere sprekers. De feestelijke Nederland Zingt-dag van de EO was een prachtige opbouwende belevenis! Het thema: 'Omdat Hij leeft!' - Nederland zingt na Pasen' op zaterdag 10 april 2010 in de Jaarbeurs Utrecht kwam op vele manieren tot uitdrukking. Vandaag enkele muzikale hoogtepunten van deze dag met medewerking van Marcel en Lydia Zimmer, Lucas Kramer en vele anderen.

Blauw Bloed Extra, zaterdag 15 mei, 19.35 uur, Nederland 2 De Bernadottes, een serie over het Zweedse koningshuis. In deze aflevering volgen we vooral koning Carl-Gustav en zijn vrouw koningin Silvia. Ze leerden elkaar kennen tijdens de Olympische Spelen in Munchen in 1972 en trouwden op 19 juni 1976.
We zien de koninklijjke familie aan het werk, in Zweden en daarbuiten. Ook zijn er unieke beelden van de familie 'achter de schermen'. Koning Carl-Gustav en zijn vrouw koningin Silvia komen zelf in de serie uitgebreid aan het woord, evenals ook hun kinderen kroonprinses Victoria, die 19 juni van dit jaar in het huwelijksbootje hoopt te stappen met Daniel Westling, als ook prinses Madeleine en prins Carl-Philip.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 16 mei, 9.00 uur, Nederland 1 In het kader van de dag van het gezin gaan wij met André Rouvoet in gesprek. Bekend als leider van de CU, maar ook was hij vice-premier van het inmiddels demissionaire kabinet. Vandaag gaat ds. Arie van de Veer met hem in gesprek over het gezin, een punt wat André opnieuw op de politieke agenda heeft gezet. Hij heeft er voor bepleit in de kabinetsformatie, met als resultaat een ministerie voor Jeugd en Gezin. Verslingerd aan de chirstelijke politiek is hij overtuigd dat de christelijke politiek ook een zaak van het Koninkrijk van God is en wil hij proberen ook in het maken van beleid en wetgeving iets van het geloof te laten doorklinken in Nederland. Nadat hij een rapport in ontvangst genomen heeft als demissionair minister van onderwijs, mogen wij met hem mee om een kijkje te nemen in een dag van deze minister van Jeugd en Gezin, en hoe hij dat indeelt naar christelijke principes. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 16 mei, 14.35 uur, Nederland 3

Superheld
De Bijbel zegt: Je hebt meer aan iemand die je openlijk terechtwijst, dan aan iemand die zwijgt'. Spreuken 27: 5 Floor en haar oudere broer Sjoerd zijn twee handen op één buik. Is Floor in de problemen, ze hoeft maar te roepen en Sjoerd is daar. Sjoerd, de superhero. Maar de laatste tijd... er is iets met Sjoerd en Floor weet niet wat het is. Als Floor erachter komt dat Sjoerd blowt, besluit ze niks aan haar ouders te vertellen. Maar dan lijkt het allemaal uit de hand te lopen. Wat moet Floor doen? Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Jong, zondag 16 mei, 21.20 uur, Nederland 3
Ontspoord (1)
Presentator Manuel Venderbos zeilt de komende twee afleveringen mee naar Engeland op het schip 'De Tukker'. Op dit schip volgt hij vier probleemjongeren die discipline wordt bijgebracht. In Engeland moeten de jongeren met een tentje zien te overleven in de bergen.

Jordy (16) is geen lieverdje. Hij is vaak in aanraking geweest met de politie vanwege vecht- en steekpartijen. Louis (14) heeft last van excessieve driftbuien. Nebby (16) is uit huis geplaatst en al meerdere keren van school gestuurd. Cindy (16) is door verkeerde vrienden in een gevaarlijk milieu terechtgekomen en moet mee met 'De Tukker' uit zelfbescherming. Manuel probeert erachter te komen hoe het komt dat deze jongeren zijn ontspoord en onderzoekt of zo'n reis hen verder helpt.


---
Noot voor redactie,