Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


PvdA-Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 2694

Den Haag, 7 mei 2010

EMBARGO TOT VRIJDAG 7 MEI, 19:30 UUR

PvdA: terug naar de menselijke maat

De publieke sector moet terug naar de menselijke maat. In het verleden hebben schaalvergroting, verzakelijking en privatisering geleid tot vervreemding. Zorg, onderwijs en sociale woningbouw zijn steeds meer organisaties vóór de mensen in plaats van ván de mensen geworden. Dat stelt PvdA-lijsttrekker Job Cohen in de Wöltgenslezing.

Dit moet volgens hem anders. Democratische politiek is alleen maar mogelijk met betrokken en verantwoordelijke burgers. In de publieke sector ontstaat solidariteit en komen vrije mensen als verbonden burgers tot hun recht. Daarom wil Cohen terug naar de menselijke maat, meer betrokkenheid van de burger en een politiek die ingrijpt als het niet goed gaat. Een fusietoets is noodzakelijk, maar niet voldoende. ,,We moeten initiatieven van onderop meer mogelijk maken. Door bijvoorbeeld thuiszorgmedewerkers te ondersteunen die hun eigen bedrijf beginnen. Of door docenten en ouders meer mogelijkheden te geven voor zeggenschap over de scholen. Door het organisaties van de mensen te laten zijn'', aldus Cohen.

Cohen: ,,Andere partijen zien maatschappelijke organisaties liever als gewone onderneming met consumenten. Zij willen het toestaan dat deze organisaties winst mogen maken. Of zij willen toe staan dat besturen zich los weken uit het publieke bestel en van de politiek. Ik steun liever allerlei initiatieven en betrokkenheid van professionals en burgers."

Verder stelt Cohen dat de inkomensverschillen te groot zijn geworden en dat we voorzichtig om moeten gaan met de verzorgstaat. "De verzorgingstaat die we hebben opgebouwd is bij tijd en wijle toe aan doordachte modernisering, maar roekeloos snijden leidt tot grote onzekerheid en afname van solidariteit en maatschappelijke samenhang. Wij moeten dus verstandig en eerlijk hervormen zonder onnodig onzekerheden aan te wakkeren."

De bijeenkomst in Heerlen wordt georganiseerd ter nagedachtenis van de in 2008 overleden PvdA-politicus Thijs Wöltgens. Wöltgens was onder meer lid van de Eerste en Tweede Kamer, fractievoorzitter in de Tweede Kamer en burgemeester van Kerkrade. Wöltgens pleitte in zijn werk vaak voor een terugkeer naar het begrip burger. Volgens Wöltgens werd de burger te vaak gezien als slachtoffer of cliënt en niet als volwaardig lid van een gemeenschap met talenten, competenties en kansen.

De gehele Wöltgens-lezing 'Vrije mensen, verbonden burgers' van Job Cohen is later vandaag ook na te lezen op www.pvda.nl




Partij van de Arbeid