FNV Bouw: PvdA ontziet zware beroepen nog niet

07/05/2010 19:01

FNV Bouw

FNV Bouw vindt het jammer dat PvdA-leider Job Cohen de politieke belofte vooralsnog niet inlost om mensen met zware beroepen te ontzien bij het verhogen van de AOW-leeftijd. Tijdens een discussie vandaag met bouwvakkers georganiseerd door FNV Bouw zei Cohen "ervan overtuigd te zijn dat bouwvakkers een zwaar beroep hebben". Maar garanderen dat de aanwezige timmerlieden en kraanmachinisten straks op hun zestigste met vroegpensioen kunnen, wilde hij niet.

"Op tijd met pensioen gaan is voor mensen in de bouw geen luxe maar noodzaak" reageerde FNV Bouw-voorzitter John Kerstens. "De gemiddelde bouwvakker kàn niet tot zijn 67e doorwerken. Er is geen sector waarin werkgevers en werknemers zoveel geld uitgeven om mensen lang en gezond inzetbaar te houden. Toch bungelt de bouwsector onderaan alle lijstjes als het gaat om gezond je pensioen halen. Den Haag erkent dat er een oplossing moet komen voor mensen met slijtende beroepen als de AOW-leeftijd wordt verhoogd, maar niemand wordt concreet. Ook de PvdA niet. Als werkgevers en werknemers erin slagen straks wél met een oplossing te komen, hoop ik minimaal dat de politiek deze oplossing niet frustreert."

FNV Bouw zelf bepleit al ruim een jaar een constructie waarbij mensen die vroeg zijn gaan werken, geen hoog inkomen hebben en bovendien vaak een kortere levensverwachting hebben dan gemiddeld, eerder kunnen stoppen met werken zonder er financieel op achteruit te gaan. Cohen liet tijdens de discussie - op een bouwplaats in Eindhoven - doorschemeren vooral aan omscholing te denken. "Een tweede, lichtere, carrière in de bouw vanaf bijvoorbeeld het veertigste jaar" opperde hij.

Maar de aanwezige bouwvakkers leek dat praktisch niet haalbaar. "Je kunt niet alle mensen op leeftijd maar omscholen" was de reactie. "En van omscholing mag je íets verwachten" vond FNV Bouw-voorzitter Kerstens "maar niet alles. Er moeten toezeggingen uit de politiek komen."

Job Cohen en John Kerstens ontmoetten elkaar op bouwterrein 'De Toeloop' te Eindhoven. Het project dat hier wordt uitgevoerd, wordt mede gerealiseerd door Hurks vastgoed-ontwikkeling en gebouwd door Hurks bouw zuid. Beide bedrijven zijn onderdeel van Hurks groep bv in Eindhoven.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.fnvbouw.nl