Ministerie van Defensie

Nieuwe krijgsmachtadjudant aangetreden

7 mei 2010, 19.20 uur

Adjudant Marinus Dunnewind heeft vandaag de functie van krijgsmachtadjudant overgenomen van zijn ranggenoot Erik Nieuwenhuis. In deze functie was Nieuwenhuis 4 jaar lang de vertegenwoordiger van alle militairen beneden de rang van luitenant der zee derde klasse/tweede luitenant, met in het bijzonder de onderofficieren.

De belangrijkste taak van de krijgsmachtadjudant is om de Commandant der Strijdkrachten te informeren hoe het er in `het veld' voorstaat en om gevraagd of ongevraagd advies te geven. Hij onderhoudt onder meer via een informeel netwerk contact met de onderofficieren en via hen met de manschappen. Voor de kwaliteitsborging van het onderofficierenkorps draagt hij een belangrijke verantwoordelijkheid.

Adjudant Erik Nieuwenhuis neemt na 4 jaar afscheid als krijgsmachtadjudant. - Foto: ministerie van Defensie

De Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm onderstreepte dit in een toespraak tijdens de functieoverdracht: "De krijgsmachtadjudant is voor mij de thermometer van de krijgsmacht. Hij heeft oog en oor voor de onderofficieren, maar ook voor de manschappen. Hij is een voorbeeld voor veel van onze mensen."

Lees meer over de nieuwe krijgsmachtadjudant in de Defensiekrant van 6 mei 2010.