Provincie Antwerpen

Persbericht provincie Antwerpen

22 april 2010

Jong in Oud 2010

Jong talent in een monument

Met de concertreeks "Jong in Oud" bezorgt de Provincie Antwerpen al meerdere jaren aan jonge, beloftevolle muzikanten de kans zich in bijzondere en inspirerende omstandigheden aan het publiek te tonen op diverse minder bekende, maar intrigerende plekken doorheen de provincie.

"De concertlocaties zijn stuk voor stuk bijzonder: twee weinig bekende, sfeervolle kapellen in Vorselaar en Lier, het instituut van de Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver en het Domein ter Speelbergen in Putte. Deze laatste locatie vormt het decor voor een heus openluchtconcert door het koperkwartet Exit_Brass!. Dit is meteen ook de start van het Midzomerfestival.

Uniek is het Instituut van de Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, waar een stemmige wintertuin in art nouveau menig bezoeker lyrisch zal laten worden." verklaart gedeputeerde Ludo Helsen.

Vier jonge ensembles, in uiteenlopende bezettingen, etaleren hun talenten. Het Händel Ensemble van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bijt op vrijdag 7 mei in Vorselaar de spits af. In de bezetting sopraan, hobo, cello en klavecimbel richten ze zich - hun naam indachtig - op de barokmuziek van Händel, Johann Sebastian en Carl Philipp Emanuel Bach, maar ook op de sublieme Engelse laat-romantiek van Ralph Vaughan-Williams.

Ook tijdens het tweede concert, op vrijdag 28 mei in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, staat de barokmuziek centraal. Studenten van het Koninklijk Antwerps Conservatorium graven in de 18de-eeuwse Antwerpse kamermuziek, met componisten zoals Pieter van Maldere of Kennis.

In de Lierse Sint-Pieterskapel klinken op vrijdag 11 juni dan weer hoogtepunten uit het vocale barokrepertoire, van Dido's indringende lamento uit Dido and Aeneas tot aria's uit Bachs Mattheuspassie en Händels Xerxes.

Exit_Brass! zorgt op vrijdag 18 juni voor een feestelijke afsluiter van deze concertreeks. De vier muzikanten van dit koperkwartet combineren een hoog muzikaal niveau met een aanstekelijke performance..

Concerten Jong in Oud
* Vrijdag 7 mei om 20 uur in de Kapel van het Klooster van de Zusters der Christelijke Scholen in Vorselaar: Händel Ensemble Koninklijk Conservatorium Antwerpen (sopraan, hobo, cello en klavecimbel)

* Vrijdag 28 mei om 20 uur in het Instituut van de Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver: Ensemble Koninklijk Conservatorium Antwerpen (viool, viool, cello en klavecimbel)

* Vrijdag 11 juni om 20 uur in de Sint-Pieterskapel in Lier: Voices for a while (sopraan, sopraan en contratenor)

* Vrijdag 18 juni om 20 uur op het Domein Ter Speelbergen in Beerzel-Putte: Openluchtconcert door Exit_Brass! (koperkwartet)

De toegang is gratis. Geen reservatie.