European Union


¿

Europese Raad - Raad van de Europese Unie

Open dag op zaterdag 8 mei 2010 van 10 uur tot 18 uur

De laatste rondleiding begint om 17.30 uur

Wilt u meer weten over de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie?

Op welke manier heeft het Verdrag van Lissabon de werking van deze instellingen veranderd?

Hoe gaat de EU om met de moeilijke uitdagingen waarmee zij wordt geconfronteerd?

U krijgt antwoord op deze en vele andere vragen op zaterdag 8 mei in het Justus Lipsiusgebouw, Wetstraat 175, te Brussel, waar deze twee Europese instellingen gevestigd zijn.

De open dag vindt dit jaar plaats op de dag vóór de Dag van Europa, waarop elk jaar de verklaring van Schuman van 1950 wordt herdacht. more...

Nu, zestig jaar later, heeft de EU ingrijpende veranderingen ondergaan, maar haar belangrijkste doelstelling blijft ongewijzigd: het behoud van vrede in Europa en het zorgen voor meer welvaart voor zijn burgers.

Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, zal 's ochtends het publiek ontmoeten en de stands bezoeken. Rond het middaguur zal hij het verslag van de Reflectiegroep over de toekomst van Europa in ontvangst nemen uit handen van de voorzitter, Felipe González. De groep, die door de Europese Raad is opgericht, heeft haar werkzaamheden aangevat in december 2008.

De overhandiging van het verslag zal in aanwezigheid van het publiek plaatsvinden; er zal een exemplaar beschikbaar zijn voor geïnteresseerden. more info...

Ook op het programma tijdens de open dag:

Rondleiding in het gebouw

Van 10 uur tot 17.30 uur (start van de laatste rondleiding)

Een must! Onder leiding van ervaren personeelsleden brengt u een bezoek aan de vertrekken waar de staatshoofden en ministers van de 27 lidstaten bijeenkomen om te beslissen over belangrijke vraagstukken die van invloed zijn op het leven van de Europese burgers. De gehele dag worden rondleidingen in het Frans, Nederlands, Duits en Engels gegeven. Voordat de rondleiding begint, kunt u in de perszaal een korte videopresentatie over de instellingen bekijken.

Nieuw!Het simulatiespel "Het initiatief voor groene auto's"

Om 10.30 uur en om 14.30 uur

Dit is uw kans om voor de schone auto van de toekomst te vechten, "made in Europe"! Bestrijd de CO2-uitstoot en bescherm de belangen van uw land. Snuif de sfeer op van een Raadszitting in de zaal waar de ambassadeurs en ministers van de EU-lidstaten zich over deze kwesties buigen. Het spel heeft tot doel een schone auto te ontwikkelen die geen ruimteschip is, maar ook geen kruiwagen... Beide sessies kunnen in het Frans, Nederlands, Engels en Duits worden gespeeld. De beste spelers ontvangen een kleine prijs.

Hoe kunt u deelnemen?Op zaterdag 8 mei kunt u zich vanaf 10 uur inschrijven aan de registratiebalie. Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt! U kunt ook van tevoren een plaats reserveren met ons online-aanvraagformulier.

N.B.: Vul in het vakje "Naam van de organisatie/groep" de woorden "Simulatiespel open dag Raad" in. U kunt zich individueel of als groep inschrijven. Tot en met woensdag 5 mei om middernacht kunt u online reserveren.

Informatiestands (de hele dag)

Bij de diverse informatiestands vindt u inlichtingen, interessante brochures en publicaties, en kunt u uw kennis van Europa testen. Dit jaar is ook het huidige Spaanse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie aanwezig met een stand. In de diverse stands vindt u meer informatie over het EU-optreden op verschillende gebieden, zoals het buitenlands en veiligheidsbeleid, het monetaire beleid en financiën, en de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht. U kunt de reproducties van originele overeenkomsten en verdragen doorbladeren, kijken hoe de Raad in 23 talen werkt en nog veel meer.
* Het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie more...

* Veiligheid en defensie van de EU in de wereld - werken voor vrede (civiele en militaire missies in de wereld) more...
* EU-strategie tegen de verspreiding van massavernietigingswapens more...

* Satellietcentrum van de EU (EUSC) more...
* Instituut voor veiligheidsstudies van de EU (IVSEU) more...
* Europees Defensieagentschap (EDA) more...
* Europese Centrale Bank (ECB) more...

* Europese Investeringsbank (EIB) more...
* Europese politiedienst (Europol) more...
* Justitieel samenwerkingsteam van de Europese Unie (Eurojust) more...

* Openbaar register van authentieke identiteits- en reisdocumenten online (PRADO) more...

* Talen en vertalen bij de Raad more...

* Raadsarchieven met reproducties van originele overeenkomsten en verdragen die ter inzage liggen more...

* Publicaties van de Raad more...

* Quiz / Voorlichting aan het publiek (Infopublic) more...

Andere activiteiten

* Vergeet niet deel te nemen aan onze quiz (u ontvangt de vragenlijst bij de hoofdingang). Breng het ingevulde formulier naar de stand "Quiz/Infopublic" en win een kleine prijs.
* Tussen 10.30 uur en 14 uur vinden in het Atrium kleurrijke voorstellingen van traditionele muziek en dans uit Galicië plaats.
* Van 11 uur tot 16 uur kunnen onze jongste bezoekers hun gezicht laten beschilderen in de Blauwe zaal.

* In onze cafetaria krijgen de bezoekers een drankje aangeboden. Andere verfrissingen zijn tegen betaling verkrijgbaar.

Raad van de Europese Unie

map

Klik hier om de kaart te bekijken.

Een gratis pendeldienst (toeristentreintje) zorgt voor vervoer tussen de Europese instellingen, zodat de bezoekers kunnen deelnemen aan alle festiviteiten die in het kader van de open dag in de Europese wijk van Brussel worden georganiseerd.

Available in pdf format. Download. (1.464 KB)

Available in pdf format. Download. (4.439 KB)
---

2009

Open Day 2009

---

BELANGRIJKE JURIDISCHE MEDEDELING - Voor de informatie op deze site gelden een verklaring van afwijzing van aansprakelijkheid en een verklaring betreffende het auteursrecht.

De meeste van deze documenten zijn beschikbaar als PDF-bestanden. Om deze documenten te bekijken, te bewaren en uit te printen, heeft u de meest recente versie van Adobe Acrobat Reader nodig. U kunt deze versie gratis downloaden van www.adobe.com.