Gemeente Breda

8 mei Moedernacht in stadhuis Breda

Dit is een gezamenlijk persbericht van Gemeente Breda en COS Brabant centrum voor internationale samenwerking.

Terwijl op Moederdag veel moeders een ontbijtje op bed krijgen sterft ergens op de wereld iedere minuut een vrouw tijdens de zwangerschap of bevalling. De internationale campagne Moedernacht vraagt aandacht voor deze problematiek, ook in Nederland.

Breda vindt het als Millenniumgemeente belangrijk om hieraan aandacht te schenken.
Op zaterdag 8 mei, de avond voor Moederdag, wordt een regionale Moedernacht georganiseerd. Vanaf 19.30 uur staan de deuren van het stadhuis op de Grote Markt in Breda open voor het publiek. Dan wordt een programma vol interviews, verhalen, film, muziek en bellypainten en MassagevoorMama aangeboden.

Wethouder Wilbert Willems: âOnder de noemer 'Werelds Delen' draagt ook de Gemeente Breda bij aan de millenniumdoelstellingen waarmee de Verenigde Naties voor 2015 extreme armoede wereldwijd uit willen bannen. Voorkomen van moedersterfte is van alle acht millenniumdoelen het minst ver. Vandaar dat we samen met COS Brabant de Moedernacht in Breda organiseren om daarvoor extra aandacht te vragen.â

Programma Moedernacht in Breda
Hip hop zangeres Sinna Casita vertolkt een geheel eigen versie van het Moedernachtlied. Verder kan er worden geluisterd naar verhalen over zwangerschap en bevalling in en buiten Nederland. Aan de interviewtafel van presentator Ward Deckers schuiven onder meer Verenigde Naties vrouwenvertegenwoordiger Caecilia van Peski en gezondheidsdeskundigen aan. Verder is een informatiestand van SOS Mali te bezoeken, en kunnen zwangere vrouwen hun buik laten beschilderen en fotograferen. Toegang is gratis.

Extra aandacht op 4 september
Op zaterdag 4 september van dit jaar zal de gemeente nog een keer op een ludieke wijze aandacht vragen voor dit doel. Tijdens de landelijke aftrap van de Estafette voor Wereldmoeders van Simavi zal op die dag een recordpoging zwangere vrouwen bij elkaar plaats vinden, waarvan fotografe MeRy een kunstzinnige reportage zal maken.

Internationale campagne Moedernacht
De campagne Moedernacht is in 2006 met steun van de Europese Unie gestart. Telkens voorafgaand aan Moederdag wordt in Nederland, België, Duitsland, Malta, Hongarije en Pakistan op verschillende manieren stilgestaan bij Moedernacht; de schaduwzijde van Moederdag. Jaarlijks verbindt Moedernacht een thema aan haar campagne. Dit jaar is dat de preventie van ongeplande zwangerschappen en het recht op seksuele voorlichting voor jongeren. Voor meer informatie over Moedernacht kan men terecht op www.moedernacht.nl.

Breda, 29 april 2010