Gemeente Binnenmaas

Molens in Binnenmaas open tijdens Molendag

In de gemeente Binnenmaas staan tijdens Molendag, op zaterdag 8 mei a.s. de deuren van de molens wagenwijd open. De (leerling-)molenaars van de Stichting Molens Binnenmaas staan klaar om geïnteresseerde bezoekers te ontvangen en hun molens te laten zien en erover te vertellen.

De poldermolen De Oostmolen in Mijnsheerenland zal bij voldoende wind draaien. Deze karakteristieke wipmolen aan de Provincialeweg is in afwachting van de dringend noodzakelijke restauratie, welke de komende maanden van start zal gaan. De molen zal dan in onderdelen uit elkaar worden gehaald om na bewerking/reparatie in een restauratiewerkplaats aan de Provincialeweg weer opnieuw op ambachtelijke wijze in elkaar te worden gezet. Het is dus voorlopig de laatste gelegenheid om de molen te bezoeken.

De poldermolen de Poldersche of Anthonymolen in Maasdam (Sint Anthoniepolder) behoort tot één van de grootste poldermolens van Nederland. Dit imposante monument met de inpandige authentieke molenaarswoning is een bezoek meer dan waard.

De korenmolen Windlust in Westmaas is volledig in bedrijf. Bij voldoende wind zal er tarwe worden gemalen. Het geproduceerde bakmeel is intussen van prima kwaliteit en wordt gebruikt voor het bakken van brood.

De korenmolen De Lelie in Puttershoek, tegenover het gemaal t Hooft van Benthuizen, is een aanrader voor een bezoekje. Gelegen net buiten het dorp aan de Molendijk, tegenover het gemaal t Hooft van Benthuizen is de molen onderdeel van een plaatje uit lang vervlogen tijden. Ook de binnenkant van de goed onderhouden molen moet gezien worden!

De korenmolen De Hoop in Maasdam is enkele weken geleden vanwege technische mankementen buiten bedrijf gesteld. Bezoekers zijn echter van harte welkom. Naast informatie over de molen zelf en haar geschiedenis, is het verhelderend om te horen en zien, waar de knelpunten zitten die het werken met de molen, voor dit moment althans, onmogelijk maken. Op het buitenterrein van de molen zal gedemonstreerd worden met stationaire motoren.

Dit is een persbericht van de Stichting Molens Binnenmaas