Toerversie Giro (d' Italia) Utrecht pakt organisatie schoon aan

03/05/2010 16:22

Stichting Nederland Schoon

Toerversie Giro (d' Italia) Utrecht pakt organisatie schoon aan

Zaterdag 8 mei vindt de Toerversie Giro d'Italia in en om Utrecht plaats. De organisatie, waarin ook de gemeente Utrecht participeert, werkt samen met de Stichting Nederland Schoon om een zo schoon en mooi mogelijke tocht te verzorgen. Alle deelnemers wordt uitdrukkelijk gevraagd om hun afval niet op straat of in de berm weg te gooien, maar de afvalbak te gebruiken. Bij de start worden de deelnemers hier nog eens extra op gewezen door het team van Stichting Nederland Schoon.

De doelstelling is om samen met de deelnemers en toeschouwers een evenement te organiseren dat de routes door het landschap respecteert en schoon achterlaat.

Om dit te bereiken worden diverse middelen ingezet. Zo is de horecagelegenheden langs de route gevraagd om het eventuele afval van de Toertocht direct op te ruimen. Ook staan er bij de finish extra afvalbakken om ervoor te zorgen dat het afval niet op de grond maar in de afvalbak terechtkomt.

Schone evenementen

"Om een 'schoon evenement' te zijn, moet een organisatie aan een aantal criteria voldoen. Hierover hebben wij met de organisatoren van de Toerversie Giro Utrecht gesproken", aldus Henk Klein Teeselink van de Stichting Nederland Schoon. Het gaat dan onder meer om actieve voorlichting naar deelnemers, sponsoren en toeschouwers over de regels van een schoon evenement, actieve informatieverstrekking naar deelnemers en toeschouwers en goede verwijzing naar de locatie van afvaldepots bij de start en finish.

In 2009 heeft 'Limburgs Mooiste' in samenwerking met de Stichting Nederland Schoon al veel succes geboekt met de aanpak voor een schoon evenement.

Ik rij zwerfafval vrij

Ook Stichting Nederland Schoon doet aan de Toertocht mee. Het team is te herkennen aan shirts met het opschrift 'Ik rij zwerfafval vrij'. Tijdens de tocht controleren zij of het evenement aan alle criteria voldoet. De start/finish boog verzoekt deelnemers en toeschouwers om de Toerversie Giro Utrecht zwerfafval vrij te houden. Verder is er bij de start een promotieteam. Met bebording worden deelnemers en publiek gewezen op de afvalbakken. Het motto van de Stichting Nederland Schoon is niet voor niets 'Met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak'.

Het Focusprogramma Zwerfafval 2010-2012

Dit project wordt door Stichting Nederland Schoon georganiseerd in het kader van het Focusprogramma Zwerfafval 2010-2012. De partners in het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009 hebben besloten de aanpak van zwerfafval voort te zetten in het Focusprogramma Zwerfafval 2010-2012. Het Focusprogramma is een gezamenlijk project van de gemeenten en het bedrijfsleven, te weten: Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), VNO-NCW (ook namens MKB Nederland), Agentschap NL (voorheen SenterNovem) en Stichting Nederland Schoon. Het Focusprogramma moet er voor zorgen dat over drie jaar Nederland daadwerkelijk schoner is.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie/