D66

vrijdag 7 mei 2010

Baltic Pride in Vilnius verboden

D66 Europarlementariër Sophie in 't Veld loopt zaterdag mee met de Baltic Pride in Vilnius, Litouwen. De regering van Litouwen nam vorig jaar een anti-homowet aan, en nu is de Gemeenteraad van Vilnius ook openlijk vijandig tegenover de activiteiten van de homorechtenorganisaties en probeert de Gay Pride te laten verbieden.

aanwezigheid

In 't Veld, vicevoorzitter van de Parlementaire werkgroep voor homorechten vindt het uiterst belangrijk hoe dan ook aanwezig te zijn bij de Pride in Vilnius: "De Europese Unie is niet alleen een interne markt, maar ook een gemeenschap van waarden en dat moeten wij uitdragen. In de EU verdragen en wetten is vastgelegd dat discriminatie, ook op grond van seksuele oriëntatie, niet mag. Helaas wordt op sommige plekken hardnekkig tegenstand geboden aan tolerantie en gelijkheid."

voorlopige schorsing

Vandaag heeft de rechtbank in Vilnius besloten tot een voorlopige schorsing van de Baltic Pride. Naar aanleiding van deze uitspraak is de vergunning door de gemeente ingetrokken. Verschillende homo-organisaties hebben beroep aangetekend tegen deze uitspraak.

europese solidariteit

"Door de grote internationale aanwezigheid tonen we onze solidariteit met mensen die in eigen land nog steeds niet zichzelf kunnen zijn zonder vrees voor discriminatie, haat of geweld. Ik hoop dat de Pride gewoon mag doorgaan en strubbelingen met hooligans en politie uitblijven."

conferentie

Op vrijdag 7 mei is Sophie in ´t Veld ook moderator bij een debat over homorechten tijdens een conferentie die rond de Pride wordt georganiseerd. Meer informatie over het programma van de conferentie is hier te vinden.

petitie

Amnesty International is een petitie gestart die de Litouwse regering oproept de deelnemers aan de Baltic Pride te beschermen tegen geweld. LGBT's zijn in veel EU-landen nog altijd slachtoffer van discriminatie. Juist daarom zijn Gay Prides zoals in Vilnius nodig. Grote internationale steun voor de Baltic Pride kan helpen deze in vrede te laten verlopen. De petitie van Amnesty International kunt u hier ondertekenen.