Ingezonden persbericht

Verwacht in Noord-Brabants Museum: Baest - Geheim landschap

8 mei t/m 29 augustus 2010

Veelzijdig kunstenaar Marc Mulders maakt op landgoed Baest, bij Oirschot, prachtige beelden van de hem omringende natuur, 'op tijden dat nevel, mist en schemer voor hem het penseel ter hand nemen'. Deze foto's werden nog niet eerder getoond, maar zijn tijdens de zomermaanden te bewonderen in het Noordbrabants Museum.

Mulders beschouwt het bos van landgoed De Baest, waar hij sinds 2008 woont, als zijn buitenatelier. Deze parel in de natuur ligt als een verscholen, geheime kamer tussen rechte akkers en eentonige maisvelden. Hij is daar vaak te vinden bij het ochtendgloren of tegen zonsondergang. De openbaringen aan licht en kleur die Mulders op die tijden in het landschap ervaart, vangt hij met zijn schildersoog en registreert hij met de camera. Dit heeft geleid tot de dertigtal foto's die vanaf 8 mei te zien zijn op de tentoonstelling Baest - Geheim landschap.

Helende beelden

Mulders registreert niet alleen met zijn camera, maar wil ook helende beelden scheppen, als tegengif voor de verstoorde harmonie in de natuur. De intensieve veeteelt is de veroorzaker van die verstoorde harmonie; Mulders voert er dan ook met hart en ziel actie tegen.

Naast de foto's zal op de tentoonstelling een kleine selectie van Mulders' toegepaste werk te zien zijn.

Publicatie

Ter gelegenheid van de expositie verschijnt een prachtig fotoboek, met inleiding van de kunstenaar zelf en een bijdrage van columniste Dorien Pessers; het is verkrijgbaar in de museumwinkel.