Ingezonden persbericht

Domenico Mertens (voorheen Vrienden van de Dansmuziek) presenteert:

Tartuffe

(Van Molière)
Genomineerd voor de Blind Date 2010

Een scherpe satire over schijnheilige bedriegers en naïeve goedzakken

Een Burgeroorlog in Familiekring

Vanaf 8 mei tot 2 juni 2010 wordt deze voorstelling van Domenico Mertens (voorheen Vrienden van de Dansmuziek) hernomen in de Blind Date-tournee van de Serie Nieuwe Theatermakers, Theater Instituut Nederland (TIN). De voorstelling is zowel in Nederland als België te zien.

Tartuffe is een verlichte geest, die met zijn spirituele adviezen de rijke, gepensioneerde bankier Orgon een nieuwe invulling aan zijn leven helpt te geven. Molière's meesterwerk 'Tartuffe' werd vorig jaar bewerkt tot een komedie over de graaicultuur, het gezin als een gevangenis en spirituele tantra's. Domenico Mertens voert voor u deze genadeloze studie van menselijke volgzaamheid op in een kolderieke apenkooi; een komedie vol bedrog en goedgelovigheid, gespeeld door aapjes met een mooie taal.

Uit het juryrapport van de selectiecommissie Blind Date:

' De uitvergrote speelstijl is consequent doorgevoerd. Het uitmuntende spel van de acteurs werkt hierbinnen goed en is op bepaalde momenten zowel hilarisch als schrijnend. (...) Aan de actualiteit weet deze voorstelling ook te raken, zeker in deze tijden waarin (politieke macht) en bijbehorende volgelingen hoogtij vieren.'

Uit de pers:

'De makers gaan af en toe flink over de top. Waar het originele stuk van Molière naar hun zin waarschijnlijk te traag is, versnellen ze delen op slapstick wijze, terwijl nog wel alles duidelijk te volgen blijft. Dit soort adaptaties mogen ze vaker doen.' (Deadline.nl, Sanne Wiltink)

'Molières zedenkomedie Tartuffe wordt in de originele opvatting van Domenico Mertens gepresenteerd als een grotesk drama met een gruwelijk slot. Absoluut de moeite waard om te gaan zien.' (Professor Dr. Rob Erenstein)

Speellijst

Za 8 mei '10 PodiumBloos, Breda.
Di 11 mei '10 Theater Bouwkunde, Deventer.
Wo 12 mei '10 Schouwburg, Almere.
Vr 14 mei '10 Theater Walhalla, Rotterdam.
Za 15 mei '10 Het Paradijs/Koninklijke Schouwburg, Den Haag.
Zo 16 mei '10 Het Paradijs/Koninklijke Schouwburg, Den Haag.
Wo 19 mei '10 LAKtheater, Leiden.
Vr 21 mei '10 Kunstmin, Dordrecht.
Ma 24 mei '10 Theater Bellevue, Amsterdam.
Di 25 mei '10 Theater Provadja, Alkmaar.
Wo 26 mei '10 Rozentheater, Amsterdam (2 schoolvoorstellingen)
Do 27 mei '10 Rozentheater, Amsterdam (2 schoolvoorstellingen)
Vr 28 mei '10 Arca Theater,Gent.
Ma 31 mei '10 Stadsschouwburg, Utrecht.
Wo 2 juni '10 Toneelschuur, Haarlem.

Regie: Domenico Mertens, Spel: Joost Claes, Klemens Patijn, Ilke Turpijn, Klavertje Patijn, Kevin Hassing en Hanneke Last, Artistieke coaches: Frieda Pittoors en Porgy Franssen Dramaturgie: Kiki Rosingh, Vormgeving: Kirsten Hutschemakers, Kostumering: Anna Khodorovich,Techniek & Lichtontwerp: Tiedo Wilschut en Tycho van Iwaarden. Zakelijke Leiding: Andrea van Wingerden, Bureau Barel, Productie en Publiciteit: Sanne Keulen, Grafische Vormgeving: Ruben L. Oppenheimer, Fotografie: Paul Vos



Ingezonden persbericht