Ingezonden persbericht



---



Persbericht

Festival BUITENKANS opent straattheaterseizoen met meer dan 200 voorstellingen.

Nieuw talent staat te popelen

De zevende editie van talentenjacht BUITENKANS op 8 en 9 mei in Enschede puilt uit, groeit uit zijn voegen en zit barstensvol nieuwe ontdekkingen. Dit jaar aan gedeputeerde Dick Buursink de eer om de prijzen uit te reiken aan de top drie van de meest verrassende en originele straattheatervoorstellingen.

BUITENKANS is een talentenjacht met prijzen. Een 20-koppige internationale jury beoordeelt samen met het publiek alle voorstellingen. De top drie valt in de prijzen. De nummer één krijgt drie betaalde optredens op andere zomerfestivals. Ook mag een artiest/gezelschap op kosten van de organisatie werken met een professionele regisseur om de performance te verbeteren. Dick Buursink krijgt het naar eigen zeggen moeilijk: "Er loopt waanzinnig veel talent rond op dit festival. BUITENKANS geeft ze de kans zich te laten zien en ik krijg als publiek de kans ze te ontdekken. Ik houd erg van deze vorm van theater. De interactie tussen publiek en artiest is enorm. Ik geniet vooral als er wat gespeeld en gesold wordt met de omstanders en er dus wat te lachen valt!" Festival BUITENKANS, onderdeel van KUNSTEN OP STRAAT maakt deel uit van het vooruitstrevende festivalbeleid van Buursink.

Symposium over straattheater
Jan Eijsink, de bevlogen festivaldirecteur van KUNSTEN OP STRAAT startte zeven jaar geleden met het festival BUITENKANS. De initiatiefnemer vind al jaren dat straattheatertalenten veel te weinig speelervaring kunnen opdoen in Nederland. "Om goed te worden en jezelf te ontwikkelen als artiest heb je die ervaring nodig. Ook moet je je kunnen meten met anderen om te ontdekken of je daadwerkelijk talent hebt en origineel bent." Momenteel komt 75% van de straattheatervoorstellingen uit het buitenland. Jan Eijsink wil deze kunstdiscipline verder ontplooien en organiseert daarom onder andere de talentenjacht BUITENKANS. Dit jaar zal voor het eerst ook een ronde tafel duscussie plaatsvinden. Na afloop van de eerste festivaldag op 8 mei komen programmeurs uit binnen- en buitenland, artiesten en andere belanghebbenden samen in poppodium ATAK. Onder leiding van cultuurjournalist Ingrid Bosman praten zij over de ontwikkeling en stimulering van straattheater in Nederland.

Locatieprojecten
Dat nieuw talent staat te popelen zich te bewijzen aan de wereld, blijkt wel uit het toenemende aantal aanmeldingen voor BUITENKANS. Dit jaar moest de organisatie voor het eerst grondig selecteren. Ruim twintig groepen werden teleurgesteld vanwege plaatsgebrek. Het programma, bestaande uit 56 optredende gezelschappen, is een uitgebalanceerde mix van verschillende straatkunsten. Dans, mime, theater, stand-up comedy, alles komt langs op BUITENKANS. Het festival presenteert dit jaar twee locatieprojecten. De eerste is van de Nederlandse groep Aardlek. Zij spelen de voorstelling 'Anderland'. Wat is je huis als je er niet bent? Wat ben jij zonder je huis? Het zijn zo van die vragen waar Aardlek mee bezig is. Een voorstelling zonder woorden, die wordt gedragen door het publiek. En we gaan nog niet naar huis.nog lange niet! De tweede locatievoorstelling is van theatermaker Pleuni Hoving. De Kapitein is gestrand, maar hij leeft in ontkenning. Zijn knecht is hem trouw.tot op zekere hoogte. Want daar verschijnt een Boheemse schone en over liefdestrouw staat niets in het ongeschreven contract, meent de knecht. Pleuni zal haar voorstelling spelen in Roombeek. Op zaterdag en zondag vertrekt 2x per dag een bus t.o. het Nationaal Muziekkwartier die het publiek naar de voorstelling brengt.

BUITENKANS; jong, nieuw talent ervaart hoe het is om op te treden voor een enthousiast publiek en gevestigde kunstenaars testen hun nieuwe voorstelling. Kortom; alles is kakelvers op dit lentefestival! Kom naar buiten en ervaar als eerste de creatieve energie van een nieuw seizoen!

Op de vernieuwde website www.kunstenopstraat.nl is het volledige programma van festival BUITENKANS te vinden.


---