Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Alkmaar, 27 april 2010

Funda Müjde presenteert moedernacht Amsterdam

Funda Müjde, de veelzijdige kunstenares, cabaretière, actrice en columniste, presenteert op zaterdagavond 8 mei de Moedernacht in Amsterdam. Terwijl op Moederdag veel moeders een ontbijtje op bed krijgen, sterft ergens op de wereld iedere minuut een vrouw tijdens de zwangerschap of bevalling. De internationale campagne Moedernacht vraagt aandacht voor deze problematiek, onder andere door een avond vol muziek, verhalen en debat te organiseren in Amsterdam.

Dat moedersterfte wereldwijd een groot probleem is, wordt onderkend door diverse bekende namen die zich voor de campagne inzetten. Zo heeft zangeres Leoni Jansen speciaal voor de gelegenheid het lied "May all the children" gemaakt, welke in aanloop naar 8 mei gedraaid wordt op diverse radiozenders. Ook Funda Müjde verbindt zich aan de Moedernacht door de presentatie van de avond in Amsterdam op zich te nemen. Bij het grote publiek is zij bekend door, onder andere, haar bekroonde hoofdrol in de film Julia's geheim, maar ook door rollen in televisieseries zoals Vrouwenvleugel en Zeg 'ns Aaaa en recentelijk in Hallo Holland. Daarnaast verschijnt zij elke vrijdag met haar column in de Telegraaf. Ook in haar eigen theatervoorstellingen neemt Funda geen blad voor de mond. Uit alles wat zij aanpakt, spreekt haar maatschappelijke betrokkenheid. Vanaf haar zevende jaar woont zij in Nederland, maar haar achtergrond in Turkije zal zij nooit vergeten.

Moedernacht Amsterdam
De Moedernacht in Amsterdam, die plaatsvindt in de Eggertzaal van de Nieuwe Kerk, wordt een interactieve avond met veel informatie en mogelijkheid om mee te praten over het thema 'seksuele voorlichting' wereldwijd. Centraal staan de ervaringen van jongeren van diverse afkomst: hoe wordt er over seksualiteit gesproken in hun cultuur? De avond wordt omlijst met muziek en beeldend kunstenaar Rob Visje maakt gedurende de avond een visuele impressie. Ook zijn er diverse stands waarin relevante organisaties zich presenteren. Moedernacht Amsterdam wordt georganiseerd door COS Noord-Holland in samenwerking met de werkgroep Women In the Picture (WIP), een enthousiaste groep van vrijwillig betrokken studenten in Amsterdam. www.cosnoordholland.nl.

Landelijke handtekeningenactie
Via Prénatal-winkels en verloskundigenpraktijken in Nederland worden lobbykaarten verspreid die ondertekend kunnen worden. Ook op de site www.moedernacht.nl worden handtekeningen verzameld. Op 8 mei worden alle handtekeningen aangeboden aan de politiek tijdens een evenement in Amsterdam.

De landelijke campagne Moedernacht wordt georganiseerd door MYBODY, NCDO, Simavi, Wemos, AMREF Flying Doctors, Cordaid, COS, Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV), International Confederation of Midwifes (ICM), Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Meshwork for Mother Care en de Rutgers Nisso Groep. In Limburg, Brabant, Flevoland, Zeeland en Noord-Holland vinden regionale activiteiten plaats, georganiseerd door COS Nederland. www.cossen.nl

Internationaal
De campagne Moedernacht is in 2006 met steun van de Europese Unie gestart. Telkens voorafgaand aan Moederdag wordt in Nederland, België, Duitsland, Malta, Hongarije en Pakistan op verschillende manieren stilgestaan bij Moedernacht; de schaduwzijde van Moederdag.

EINDE PERSBERICHT

Extra informatie over de kick-off van de campagne:

Op 8 april werd de Moedernacht campagne in Den Haag op ludieke wijze afgetrapt. Op het Plein zijn vrouwelijke politici door hoogleraar Internationale Betrekkingen en Ontwikkelingen en oud-politicus Joris Voorhoeve uitgenodigd voor een ontbijtje op één van de vijftien bedden die daar in de buitenlucht stonden. De politici kregen de kans te vertellen hoe zij van plan zijn te zorgen dat millenniumdoel 5, verbetering van de gezondheid van moeders, wordt gerealiseerd en hebben de handen ineen geslagen. Leoni Jansen zong die ochtend het lied "May all the children" voor het eerst live.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht