Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 28 april 2010

Speuren naar de mysterieuze roerdomp in het Ilperveld Een bijzondere vaarexcursie in de vroege ochtend

De roerdomp is een zeldzame vogel. In het Ilperveld komt hij regelmatig voor. De gids van Landschap Noord-Holland maakt op zaterdag 8 mei van 06.00 - 09.00 uur een vaarexcursie die in het teken staat van deze bijzondere vogel.

De roerdomp leeft in terreinen waar veel riet groeit. Daarom is het Ilperveld is een belangrijk gebied voor deze vogel. De afgelopen jaren heeft Landschap Noord-Holland bij het beheer veel aandacht besteed aan de roerdomp. Zo is er gegraven om extra ondiep water aan te leggen, belangrijk voor de ontwikkeling van riet. Ook is veel bagger verwijderd waardoor de waterkwaliteit verbetert, net als de visstand. We krijgen de roerdomp niet vaak te zien, maar z'n geluid is vaak op kilometers afstand te horen. Hoemp, hoemp. Vorig jaar broedden er maar liefst acht paartjes. Hoe het na de afgelopen lange winter is gesteld weten we nog niet. We kijken en luisteren natuurlijk ook naar de weide- en de rietvogels. Het blijft altijd een prachtige ervaring, zo'n excursie in de vroege ochtend.

Zin om mee te varen? Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088-006 44 55. De kosten bedragen ¤ 9,50 per persoon, Beschermers betalen ¤ 6,50. Kinderen tot 12 jaar ¤ 4,50. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Het kan nog koud zijn op het water. U vindt het Bezoekerscentrum Ilperveld aan de Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer. Neem vanaf de A10 afslag Landsmeer. De complete routebeschrijving vindt u op onze website. Navigatieadres: Van Beekstraat 331, Landsmeer. Volg daarna de borden. De roerdomp neemt bij gevaar de paalhouding aan. Hij is dan nauwelijks van het riet te onderscheiden. Foto: Ger Tik
Noot voor redacties