Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 28 april 2010

Vogels kijken in Westfriesland
Bij Waterberging Twisk zijn veel soorten te zien!

Landschap Noord-Holland en KNNV Hoorn organiseren op zaterdag 8 mei van 10.00 tot 15.00 uur een vogelkijkdag op een bijzondere plek; bij Waterberging Twisk. Dit jaarlijkse evenement levert steeds veel vogels op. Als het weer een beetje meezit zien we in de loop van de dag soms wel 70 verschillende soorten! Kom langs om dit natuurgebied zelf te beleven, er staan telescopen voor u klaar!

Rust, openheid en nattigheid zijn kenmerken van Waterberging Twisk. Daardoor is dit gebied erg geschikt voor veel vogelsoorten. De kort begroeide delen rond de waterplas zijn erg in trek bij vogels die we vooral kennen van het boerenland. Grutto's, tureluurs, scholeksters en kieviten komen er volop voor. Grote kans dat u op deze dag kieviten met pullen rond ziet lopen! Tussen deze bekende soorten zitten ook minder alledaagse verschijningen als kluut, bontbekplevier en kleine plevier te broeden. In mei is de vogeltrek in volle gang en is het altijd weer spannend op zoek te gaan naar wat er aan "voorbijgangers" aanwezig is. Wie weet dwarrelen er dwergmeeuwen boven het water of lopen er kemphanen. Misschien zorgt een bruine kiekendief voor paniek onder de aanwezige vogels. Landschap Noord-Holland nodigt u van harte uit om op deze dag langs te komen. Wij staan klaar met telescopen en verrekijkers en vinden het leuk u iets over de natuur te vertellen. Deze vogelkijkdag is ook leuk voor gezinnen. Aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Route
U rijdt vanaf Lambertschaag in oostelijke richting over de N239 en slaat direct na de waterberging rechtsaf de Noorderweg in. Na enkele honderden meters vindt u aan uw rechterhand het fietspad met parkeerplaats. Parkeer hier uw auto en loop het fietspad af tot u ons ziet staan. Eventueel kunt u ook parkeren aan het einde van de doodlopende weg direct na de grasdrogerij van Lambertschaag. We treffen u graag bij het infobord op het fietspad aan de zuidkant van het terrein. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle excursies vindt u op www.natuurwegwijzer.nl.

De kluut is een broedvogel in de Waterberging Twisk. Foto Oene Moedt.
Noot voor redacties



Landschap Noord-Holland