Landschap Noord-Holland

Persbericht
Heiloo, 28 april 2010

De eendenkooi op z'n mooist
Bij 't Zand ligt een bijzonder natuurgebied

Eendenkooien zijn plekjes die je niet gemakkelijk kunt bezoeken. Rust is belangrijk en een groot deel van het jaar is de toegang helemaal niet mogelijk. Op zaterdag 8 mei van 13.30-16.00 uur krijgt u de kans een kijkje te nemen in de eendenkooi 't Zand. Deze bestaat al bijna 400 jaar en is in mei op z'n mooist.

Waarom trekken eenden naar de kooi en hoe zorgt de kooiker dat ze in de vangpijpen terechtkomen? En wat is de rol van het kooikerhondje? U krijgt in het nieuwe natuurinformatiecentrum een kopje koffie of thee en kunt er een korte film over de historie van de eendenkooi en het werk van de kooiker zien. Daarna wandelt u met onze gids naar de kooiplas en tuurt naar eenden vanuit de vogelhut. Vroeger verdwenen ze in de pan, nu worden ze voor wetenschappelijke onderzoek geringd en weer losgelaten. Natuurlijk kijken we ook naar andere vogels. Het is volop broedtijd en veel soorten laten zich uitbundig horen. Wie weet horen we de prachtige zang van de tuinfluiter of de zwartkop. We nemen ook een kijkje bij de graslanden naast de eendenkooi waar veel weidevogels broeden. Een goede kans dat we jonge kieviten te zien krijgen. Een indrukwekkende excursie waarbij u van harte welkom bent. Verras uw vrienden of kennissen eens met een bezoek!

Aanmelden voor deze excursie kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088 - 0064455. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. Terplekke aanmelden is ook mogelijk, maar om zeker van deelname te zijn raden wij aan vooraf te reserveren. Start: Korte Bosweg 47A, 1756 CA 't Zand. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl

Aan het einde van de vangpijp gingen de eenden vroeger letterlijk en figuurlijk de pijp uit. Tegenwoordig worden de vogels van een ring voorzien en weer losgelaten. Foto Jan de Rooij.
Noot voor redacties