Rijksvoorlichtingsdienst

CDS en Fuseliers Prinses Irene aanwezig bij bevrijdingsfeesten Den Haag

Op 8 mei is het precies 65 jaar geleden dat de Nederlandse Brigade Prinses Irene als eerste geallieerde eenheid Den Haag binnentrok. Dit historische bevrijdingsmoment wordt op zaterdag 8 mei 2010 herdacht met een kranslegging, een publieke beëdiging van jonge militairen en een defilé. De Commandant der Strijdkrachten houdt een toespraak bij de beëdiging van leden van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Daarna nemen Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Irene der Nederlanden en Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, samen met de regimentscommandant op de Vijverdam een defilé af van Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, een detachement van het Korps Mariniers en de Regimentsfanfare van de Garde Grenadiers en Jagers.

Om 10.35 uur vindt een herdenkingsceremonie plaats bij de herdenkingsplaquette van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene bij de Grote- of Sint Jacobskerk. Bij deze ceremonie met kranslegging spreken de heer Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, en generaal-majoor b.d. R.W. Hemmes, voorzitter van de Vereniging oud-strijders Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Aansluitend op de herdenkingsceremonie vindt omstreeks 11.10 uur de beëdiging plaats van militairen die recent zijn toegetreden tot het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene uit Oirschot. Hierbij zal Generaal P.J.M. van Uhm, Commandant der Strijdkrachten, een toespraak houden. Het defilé vindt plaats op de Vijverdam door het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, een detachement van het Korps Mariniers en de Regimentsfanfare van de Garde Grenadiers en Jagers. Het defilé begint om 12.25 uur en wordt, in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Irene der Nederlanden en Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag afgenomen. Luitenant-kolonel J. Doense, regimentscommandant van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene neemt het defilé af.

De Brigade Prinses Irene werd op 11 januari 1941 opgericht in het Engelse Porthcawl om in geallieerd verband te strijden tegen de Duitsers. De brigade bestond uit naar Engeland uitgeweken militairen, waaronder veel mariniers en Engelandvaarders. De brigade nam ondermeer deel aan de bevrijding van Tilburg en heeft in de winter van 1944 slag geleverd in Zeeland. Na de bevrijding werd de brigade ontbonden op 13 juli 1945 in de Haagse Julianakazerne. Bij die gelegenheid hechtte Prins Bernhard de Militaire Willemsorde 4e klasse aan het vaandel. De traditie van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene wordt tegenwoordig voortgezet door het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene (onderdeel van de 13e Gemechaniseerde Brigade). Dit regiment draagt, omdat de oorsprong in Engeland ligt, als ceremonieel tenue de rode jas van de Britse infanterie en op de piekhelm de Invasiester als herinnering aan de landing in Normandië.

Noot voor redacties (