Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Woudsend, 7 mei 2010

SKS-skûtsjes zeilen voor het eerst sprintwedstrijden

Frysk Kampioenschap Praamzeilen
dit weekeinde van start

Dit weekeinde, zaterdag 8 en zondag 9 mei, worden de eerste manches gezeild om het Frysk Kampioenskip Preamkesilen (boerenpraamzeilen). 18 deelnemers zullen op de Hegemermar aan de start verschijnen. Voor het eerst in de geschiedenis zullen de SKS-skûtsjes dit weekeinde sprintwedstrijden houden die eveneens op de Hegemermar zullen worden gehouden. De SKS kent 14 deelnemers. Zoveel kromgaffels op de Hegemermar zal dit komende weekeinde een bijzonder aantrekkelijk schouwspel opleveren.

Hoewel de publieke belangstelling van het Frysk Preamkesilen nog niet vergelijkbaar is met het traditionele skûtsjesilen, is het wel merkbaar dat de belangstelling voor het zeilen met pramen toeneemt. De schepen zijn weliswaar kleiner dan de bekendere "grote broer" maar het fanatisme onder de zeilers en het fraaie schouwspel van bruine en witte zeilen voor het publiek is er niet minder om. Bovendien is evenals bij de skûtsjes ook hier sprake van een bijzondere Friese traditie, die mee inkleuring geeft aan de Friese identiteit en cultuur. De overige zeilwedstrijden in het kader van het Frysk Kampioenskip Preamkesilen worden gehouden op 19 en 20 juni onder andere in het kader van het Alve Marren Barren (Elf Meren evenement) in Oudega-W en de derde en laatste wedstrijden worden gehouden bij Terhorne en zullen plaatsvinden op 25 en 26 september van dit jaar.

Record aan deelnemers
Voor de competitie 2010 zijn maar liefst 18 deelnemers ingeschreven. Een absoluut record.

Een aantal schippers heeft hun praam of de tuigage aangepast. Het komende seizoen zullen de schippers moeten bewijzen of de effecten van die aanpassingen merkbaar zullen zijn.

De praam "Den Ael" van Arend Wisse de Boer wordt dit jaar gezeild door Jan Kuperus uit Sneek met een nieuwe bemanning en Arend Wisse gaat zelf met zijn bemanning zeilen op "De Flecke" die vorig jaar helemaal is gerestaureerd.

De tweede nieuwe praam is van Jentje Jonker die met zijn "Reidplûm" een serieuze poging doet om voorin te eindigen. Het spreekt voor zich dat schipper Germ Gerbrandy met "Sietse" zijn vorig jaar behaald kampioenschap dit jaar fel zal verdedigen. Maar evenals vorig jaar kan hij rekenen op ferme concurrenten, zoals Arend de Boer en Pieter de Haas.

SKS Sprintwedstrijden
In hetzelfde weekeinde dat de Fryske pramen hun eerste wedstrijd van het seizoen houden, vindt er op hetzelfde Hegemermar een noviteit bij de SKS plaats. Onder de skûtsjes worden dit weekeinde voor het eerst de sprintwedstrijden gehouden. Het is een nieuw trainingsonderdeel van de SKS-schippers die op de Hegemermar zullen strijden om de Wimpel van Wymbritseradiel. De Sprintwedstrijden vormen tevens de start van het skûtsjeseizoen. De competitie 2010 begint op 24 juli in Grou.


Noot voor redacties


Noot voor redactie; dus

Ingezonden persbericht