Provincie Antwerpen


---

Cursisten bestrijden grootse ramp

Op zaterdag 8 mei organiseert Campus Vesta (voorheen PIBA) een grootscheepse rampenoefening. Dit evenement test de cursisten van de opleiding rampenmanagement op hun paraatheid.

Meer dan 250 medewerkers zorgen voor deze unieke 'oefen'ramp in Vlaanderen.

Postgraduaat Rampenmanagement

Het maatschappelijk beeld is onderhevig aan grote veranderingen. De verstedelijking alsook transport van goederen en personen nemen alsmaar toe. De haven van Antwerpen is op dit ogenblik de op één na grootste petrochemische haven ter wereld. Dit heeft tot gevolg dat de kans op een grootschalig incident sterk toeneemt. Eén foute beslissing in een rampsituatie, waarin elke seconde telt, kan menselijk leed met zich meebrengen dat nauwelijks te becijferen valt. Deze opleiding kan enkel ingericht worden dankzij de steun en goedkeuring van de Universiteit Antwerpen. Het initiatief werd genomen door de medische discipline van Campus Vesta. Het werd echter al snel duidelijk dat enkel indien alle disciplines binnen de rampenbestrijding op een coherente manier samenwerken, het incident op een efficiënte wijze benaderd en opgelost kan worden. De opleiding is daarom uitgegroeid tot een multidisciplinair geheel waar ieder onderdeel van de hulpverlening een gelijke inbreng heeft.

De opleiding beperkt zich daarom niet alleen tot medici en paramedici, maar biedt een gespecialiseerde opleiding aan hulpverleners die betrokken worden bij incidenten op grote schaal. Meer specifiek zijn dit artsen, verpleegkundigen, bevelvoerders van brandweer, civiele bescherming en politie, veiligheidsverantwoordelijken van de bedrijven en beleidsverantwoordelijken van de verschillende bestuursniveaus. De opleiding, die nu voor de vijfde maal werd georganiseerd, bleek een succesformule! Verschillende thesissen van onze cursisten werden effectief uitgevoerd en opgenomen in de verschillende rampenplannen.

Doelstelling opleiding

Deze cursus heeft tot doel een gespecialiseerde opleiding aan te bieden voor efficiënte rampenbestrijding binnen de verschillende Vlaamse provincies . Het Provinciebestuur en in het bijzonder Gouverneur Berx hecht veel belang aan deze opleiding, ondersteunt deze ten volle en is jaarlijks aanwezig op de rampoefening.

Rampoefening zaterdag 8 mei 2010

Praktische oefeningen zijn levensbelangrijk!
Zo werden reeds twee zandbakoefeningen en een assessment-oefening binnen deze opleiding georganiseerd.

Doelstelling oefen'ramp'

De cursisten trachten tijdens deze multidisciplinaire oefening een groot aantal slachtoffers te evacueren en te verzorgen. Hiervoor moeten zij optimaal samenwerken, hun kennis maximaal benutten en de ramp organisatorisch en administratief afhandelen. Ook de relatie met de pers en de opvang van betrokkenen zal op die dag uitvoerig getest worden.

Deze oefening gerust uniek genoemd worden voor Vlaanderen omwille van multidisciplinair karakter en het groot aantal betrokkenen.

Scenario oefening

Op zaterdag 8 mei wordt er in het gemeentehuis van Emblem een Europese top georganiseerd. Tijdens deze top zullen de handelsbetrekkingen met de derde wereldlanden besproken worden en is het de bedoeling om het beleid van de volgende jaren vast te leggen.

Het bestuur van de gemeente is natuurlijk vereerd om deze top te mogen organiseren en heeft haar diensten de opdracht gegeven om een BNIP en operatieorders uit te schrijven ( deze opdracht werd effectief aan de cursisten gegeven).

Op het internet werd door een aantal groeperingen, die tegen de economische politiek van Europa gekant zijn, opgeroepen om te komen betogen. De politie heeft daarom reeds maatregelen getroffen om de zone rond het gemeentehuis te isoleren.

Om het voor onze deelnemers niet te gemakkelijk te maken houden we de rest van de oefening liever geheim.

Tijdsindeling

09u00 Verzamelen cursisten postgraduaat rampenmanagement; Verzamelen observatoren;
09u15-09u50 Briefing;
10u00-10u30 Start oefening;
13u00-14u00 Einde oefening;
14u30-16u00 Debriefing mono disciplinair;
16u00-17u00 Evaluatie multidisciplinair en door de deelnemers van de cursus.

Deelnemers

Deze oefening zou niet kunnen plaatsvinden zonder de bereidwillige medewerking van een groot aantal hulpdiensten en personen. Ook de FOD volksgezondheid zorgde voor een belangrijke ondersteuning.

Brandweerdiensten:
Kapellen 2 wagens met bemanning
Westerlo 1 wagen met bemanning
Kasterlee 1 wagen met bemanning
Geel 1 wagen met bemanning

Medische diensten
Rode Kruis 4 ziekenwagens
SIT
FOD VG 3 ziekenwagens
4 MUG teams

Politie
Lokale politie Antwerpen en dienst CSD 20 deelnemers Provinciale politieschool 90 cursisten
Interventiewagens
Indien mogelijk dienst luchtsteun

Campus Vesta

20 observatoren
De Stuurgroep
Personeel PIBA