Raad van State


maandag 10 mei 2010
10.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft opgelegd aan KWS Infra B.V. vanwege haar asfaltcentrale aan de Gouderaksedijk in Gouda. Volgens het provinciebestuur overtreedt de centrale de geluidsnormen. KWS Infra bestrijdt dit niet, maar vindt dat er 'concreet zicht op legalisatie' is. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat het provinciebestuur de milieuvergunning opnieuw gaat beoordelen. Volgens het provinciebestuur is het nog niet zeker dat de geluidsituatie gelegaliseerd kan worden. (zaaknummer 200908457/1)

10.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint-Michielsgestel Nieuw Herlaer' van de gemeente Sint-Michielsgestel. Het plan heeft betrekking op het gebied rondom het kasteel Nieuw Herlaer in het buurtschap Halder. Het plan vormt de basis voor de restauratie van het kasteel en de bijbehorende gebouwen. Ook kan het omliggende gebied opnieuw worden ingericht door onder meer nieuwbouw van woningen. De vereniging Het Groene Hart vindt het bestemmingsplan in strijd met provinciaal beleid. Volgens haar tast de nieuwe bebouwing de cultuurhistorische waarden, de natuur en de openheid van het dalgebied aan. Zij vindt ook dat beter gemotiveerd had moeten worden waarom nieuwbouw is toegestaan. Daarom komt de vereniging tegen het provinciale goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200903236/1)

11.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Elburg heeft opgelegd aan partycentrum The Red aan de Rode Landsweg in Doornspijk. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat het partycentrum volgens hem in strijd met het overgangsrecht van het bestemmingsplan meer dan één keer per maand zijn deuren openstelt voor uitgaanspubliek. Op grond van het overgangsrecht is het toegestaan dezelfde activiteiten te organiseren die ook al vóór het nieuwe bestemmingsplan werden georganiseerd. Volgens het gemeentebestuur vond er één avond per maand een feestavond plaats in het centrum. Het partycentrum bestrijdt dit. Hij organiseert naar eigen zegen elke week feestavonden. Op grond van het overgangsrecht zou hij daarmee dus mogen doorgaan. Daarom is de dwangsom niet terecht, aldus het centrum. De rechtbank in Zutphen heeft in september 2009 een eerder beroep van het partycentrum ongegrond verklaard. (zaaknummer 200907690/1)

11.30 uur
van Amsterdam heeft opgelegd aan MB Stichting. De stichting biedt vanuit een woning in Hoofddorp een sms-dienst aan waarbij tegen betaling informatie gegeven wordt over beschikbare woonruimte in Amsterdam. Volgens het gemeentebestuur bemiddelt de stichting bij woning- en kamerverhuur. Daarvoor is een vergunning van de gemeente nodig. Aangezien de stichting niet over een vergunning beschikt, heeft het gemeentebestuur de stichting een dwangsom opgelegd om ervoor te zorgen dat zij de activiteiten staakt. De rechtbank in Amsterdam heeft in oktober 2009 een eerder beroep van de stichting gegrond verklaard, omdat naar haar oordeel geen sprake was van bemiddeling en dus ook niet van een overtreding. Volgens de rechtbank biedt de stichting geen woningen aan als tussenpersoon en bemoeit de stichting na het versturen van de sms-berichten zich ook niet met de eventuele (ver)huur. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909195/1)

12.15 uur

Zitting over de gedeeltelijke weigering door de minister van Binnenlandse Zaken om een aantal stukken openbaar te maken. Een inwoner van Amsterdam had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van informatie gevraagd over de maatregelen die Nederland heeft getroffen voor de G8-top in juni 2007 in Heiligendamm (Duitsland). Het gaat om maatregelen op het gebied van openbare orde en veiligheid, grootschalig optreden, voorbereidingshandelingen, inlichtingenhandelingen, informatieoverdracht, informatie-uitwisseling, dataverzameling en grensbewaking. De minister heeft een deel van de informatie niet verstrekt. Het gaat onder meer om conceptverslagen van het Ambtelijk Crisis Overleg, situatierapportages, een powerpoint presentatie van de Duitse Bundespolizei, persberichten en een brief van de Duitse autoriteiten. De rechtbank in Amsterdam heeft in oktober 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt de man in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909326/1)

13.30 uur

Zitting over het toewijzingsbesluit broeikasgasemissierechten van de ministers van VROM en Economische Zaken. In dit besluit zijn CO2-emissierechten toegekend aan Corus Staal vanwege de uitbreiding van hoogoven 7 in Velsen. Deze rechten komen uit een speciaal 'potje' dat is gereserveerd voor nieuwe bedrijven of nieuwe installaties die CO2 uitstoten. Enecogen is het niet eens met de toewijzing van deze rechten aan Corus. Het bedrijf is bang dat de reserve uitgeput zal zijn tegen de tijd dat hij aanspraak wil maken op die 'reserverechten'. Daarom is het bedrijf tegen de toewijzing in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State het toewijzingsbesluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201003531/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.