Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 8 mei 2010

093

Aanhoudingen voor mensenhandel en witwassen op de Wallen

Bij een groot onderzoek naar mensenhandel in de prostitutie en naar witwassen op de Amsterdamse Wallen zijn de afgelopen tijd negen personen aangehouden. De laatste aanhoudingen zijn in april verricht. Stadsdeel Centrum heeft lopende dit strafrechtelijk onderzoek vier betrokken bordelen gesloten. De aangehouden personen worden onder meer verdacht van het functioneren als criminele organisatie die zich richt op het plegen van mensenhandel, witwassen, fiscale fraude en valsheid in geschrifte. De aanhoudingen en sluitingen komen voort uit het pilotproject Emergo waarbij gemeente (centrale stad en stadsdeel Centrum), politie, Openbaar Ministerie Amsterdam, Belastingdienst en de ministeries van Justitie en BZK samenwerken in de bestrijding van misstanden.

In de periode augustus tot november vorig jaar zijn vijf personen aangehouden in het centrum van Amsterdam door betrokkenheid bij mensenhandel in de prostitutie. Allen waren pooiers van wie drie voormalige prostituees die zich hadden opgewerkt tot pooier. Om te voorkomen dat anderen de plaatsen van de verdachten binnen de organisatie overnamen, richtte een ander onderzoek zich tegelijkertijd op het netwerk achter de aangehouden personen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de eigenaren van de panden, de exploitanten van raambordelen en een horecagelegenheid van waaruit de prostituees in de gaten werden gehouden.

Met behulp van de verschillende samenwerkingspartners in Emergo is onderzoek gedaan naar witwassen, onroerendgoedtransacties, vergunningen voor de exploitatie van ramen en criminele winsten. Als gevolg hiervan zijn er in maart en in april doorzoekingen geweest en zijn er nog vier mensen aangehouden. De verdenking richt zich op het functioneren als criminele organisatie gericht op het plegen van mensenhandel, witwassen, fiscale fraude en valsheid in geschrifte. De Belastingdienst heeft sterke aanwijzingen dat de afgelopen jaren enkele tonnen aan inkomsten uit raamverhuur te weinig zijn opgegeven. Alle aangehouden personen zitten vast. Ze zullen zich tegenover de rechter moeten verantwoorden.

Pilotproject Emergo
In postcodegebied 1012 van Amsterdam worden ernstige criminele activiteiten niet alleen strafrechtelijk, maar ook bestuurlijk en preventief aangepakt. Binnen het project `Emergo' zetten gemeente (centrale stad en stadsdeel Centrum), politie, Openbaar Ministerie Amsterdam, Belastingdienst regio Amsterdam, het ministerie van Justitie en de overige deelnemers aan het project zich gezamenlijk in om zaken als mensenhandel, fiscale fraude en investering van criminele gelden aan te pakken. Kenmerkend voor deze samenwerking is dat er voortdurend onderling informatie wordt uitgewisseld. Daardoor is het mogelijk om vanuit verschillende invalshoeken en met aanvullende informatie de criminele activiteiten en het netwerk van personen die hierbij betrokken zijn, van pooiers tot eigenaren van panden, in kaart te brengen. Een ander voordeel van het vroegtijdig .




8 mei 2010 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 093 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

uitwisselen van informatie was in dit geval dat, terwijl het strafrechtelijk onderzoek naar uitbuiting van prostituees nog liep, de gemeente de vergunningen tot raamverhuur van de bordelen kon intrekken.

De politie blijft, ondersteund door dit samenwerkingsverband, met de gemeente actief controleren binnen de reguliere prostitutie om eventuele misstanden te kunnen signaleren en op een effectieve wijze aan te pakken.

Pb-093




Gemeente Amsterdam