Socialistische Partij

Steun voor stakende reinigers bij Giro d'Italia


08-05-2010 * Afgelopen donderdag legden na Utrecht en Den Haag ook de stadsreinigers van Amsterdam het werk neer. Zij staken voor werkzekerheid en behoud van koopkracht. Hoewel hier al een jaar over wordt gesproken met gemeentebesturen, weigeren zij tegemoet te komen aan de eisen van de ambtenaren. De SP steunt de stadsreinigers in hun strijd om te voorkomen dat de portemonnee niet nog leger raakt. SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut stak donderdag de stadsreinigers in Amsterdam een hart onder de riem.

Bobo's van de giro d'Italia krijgen plastic zakjes om hun eigen troep op te ruimen/ foto Klaas Fopma

Karabulut: "Het is heel oneerlijk dat het gemeentebestuur zelf wel een loonsverhoging van 3 procent heeft gekregen maar de stadsreinigers nul op rekest geven. Terwijl het de stadsreinigers nu niet eens gaat om verhoging van het salaris maar slechts om behoud van koopkracht. Anderhalf procent loonsverhoging voor mensen die onze steden schoon, heel en veilig houden is echt niet teveel gevraagd. Het geld is al lang uitgekeerd door het rijk maar de gemeenten misbruiken de crisis en blijven op het geld zitten. De vuilnismannen, straatvegers en toezichthouders doen belangrijk werk en zijn zeker geen grootverdieners dus ik roep gemeenten op om niet langer beslag te leggen op het loon wat voor hen en voor de leefbaarheid van onze steden bestemd is." Karabulut zal dit ook in de Tweede Kamer aan de orde stellen.

Inmiddels is in Amsterdam een steuncomité 'Steun de Stadsreingers' opgericht. Dat bestaat naast de SP uit tientallen andere (maatschappelijke) organisaties. Dit comité maakte zich ook al sterk voor de strijd van de schoonmakers en heeft zich nu omgedoopt tot stuurcomité van de stadsreinigers. Vrijdagavond voerden zij actie voor de Beurs van Berlage waar VIP gasten de start van de Giro d'Italia vierden met een feestmaal. De stadsreinigers die deze week het werk neerleggen om hun looneisen kracht bij te zetten respecteren daarbij de Giro d'Italia door te voorkomen dat renners op het parcours en het publiek langs de route geen hinder ondervinden van de staking. Zij riepen de VIP gasten op, nu ook hen het respect te geven waar zij recht op hebben. Door de aanwezige stadsbestuurders aan te spreken op hun verantwoordelijkheid ten opzichte van haar personeel. Samen met andere Amsterdammers deelden zij vuilniszakken uit zodat de gasten voor een keer zelf hun rommel konden opruimen.