Ministerie van Defensie

Herdenking geallieerde intocht Den Haag

8 mei 2010, 15.14 uur

Defensie is vandaag met verschillende eenheden nadrukkelijk aanwezig geweest bij de herdenking van de geallieerde intocht in Den Haag. Het is precies 65 jaar geleden dat de Nederlandse Brigade Prinses Irene als eerste geallieerde eenheid de Hofstad binnentrok.

Het historische moment is herdacht met een kranslegging, een publieke beëdiging van jonge militairen en een defilé. De kranslegging vond plaats tijdens een ceremonie bij de herdenkingplaquette van de brigade bij de Grote of Sint-Jacobskerk in de Haagse binnenstad. Naast Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, hield ook generaal-majoor b.d. Rudi Hemmes, voorzitter van de Vereniging oud-strijders Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene, een toespraak.

Beëdiging van militairen

Prinses Irene en generaal-majoor b.d. Rudi Hemmes tijdens de kranslegging. - Foto: ministerie van Defensie

Aansluitend op de herdenkingsceremonie vond de beëdiging plaats van militairen die recent zijn toegetreden tot het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene uit Oirschot. Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm sprak de landmachtmilitairen toe.

Prinses aanwezig bij defilé

Tijdens de beëdiging spraak Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm de landmachtmilitairen toe. - Foto: ministerie van Defensie

Het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, de Regimentsfanfare van de Garde Grenadiers en Jagers en een detachement van het Korps Mariniers vormden op de Vijverdam een defilé welke werd afgenomen door luitenant-kolonel Joost Doense, commandant van het garderegiment. Naast de burgemeester van Den Haag was ook Prinses Irene hierbij aanwezig.

Geschiedenis van de brigade

De Brigade Prinses Irene werd op 11 januari 1941 in Engeland opgericht om in geallieerd verband te strijden tegen de Duitsers. De brigade bestond uit naar Engeland uitgeweken militairen, waaronder veel mariniers, en Engelandvaarders. De brigade nam onder meer deel aan de bevrijding van Tilburg en heeft in de winter van 1944 slag geleverd in Zeeland.

Na de bevrijding werd de brigade ontbonden op 13 juli 1945 in de Haagse Prinses Julianakazerne. Bij die gelegenheid hechtte Prins Bernhard de Militaire Willems-Orde 4e klasse aan het vaandel. De traditie van de brigade wordt tegenwoordig voortgezet door het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, onderdeel van 13 Gemechaniseerde Brigade.

Verwijzingen

* Toespraak Commandant der Strijdkrachten tijdens herdenking geallieerde intocht Den Haag Zie het origineel