Zack & Cody en K3 meest favoriet onder 4-12 jarigen

IPM KidWise onderzoekt populariteit van kinderhelden

Zack en Cody, de tweeling die in de kindertelevisieserie 'The Suite Life of Zack en Cody' een hotel op zijn kop zet met haar streken, is dit jaar het meest populair bij kinderen uit groep 4-8 van de basisschool. Bij jongere kinderen, uit groep 1-3, heeft K3 de eerste plaats behaald. Dit is een greep uit de resultaten van de IPM KidWise CharacterMonitor 2010.

Elk jaar onderzoekt IPM KidWise, gespecialiseerd in kinder-, jongeren- en gezinsonderzoek, welke kinderhelden, ook wel characters genoemd, het populairst zijn onder basisschoolkinderen. Ook dit jaar is weer onderzoek gedaan onder 400 kinderen van 4-12 jaar. De populairste characters van 2010, van zowel jongens als meisjes, zijn:

Top 3 van kinderen uit groep 1, 2 en 3 van de basisschool:

Totaal:

1) K3

2) Dora

3) Mega Mindy en Diego

Na enkele jaren van afwezigheid staat K3 dit jaar weer bovenaan bij kinderen uit groep
1-3 van de basisschool. Meisjes kozen massaal voor de meidenband en ook veel jongens in deze leeftijdscategorie gaven K3 een hoge populariteitsscore. Dit kan worden verklaard doordat K3 dit jaar de hoofdrol speelde in de massaal bekeken talentenjacht 'K2 zoekt K3'. Dora met haar interactieve serie met het leerzame karakter volgt op een tweede plek, net na K3. Mega Mindy, betrekkelijk nieuw in de CharacterMonitor, scoort ook dit jaar weer goed; vooral meisjes geven de roze boevenvangster een hoge populariteitsscore. Diego, Dora's neef, staat ook al jaren bovenaan bij kinderen uit groep 1-3 vanwege zijn avonturen en het interactieve en leerzame karakter van de serie.

Top 3 van kinderen uit groep 4,5 en 6:

Totaal:

1) Zack & Cody

2) Phineas & Ferb

3) SpongeBob

De tweeling Zack & Cody verschijnt dit jaar uit het niets in de top 3 van de CharacterMonitor. Kinderen uit groep 4-6 zijn erg enthousiast over de broers die een hotel op zijn kop zetten met hun rare streken. Daarnaast hebben Zack & Cody een hoge aspiratiewaarde: ze doen stoere dingen en hebben veel vrienden, waarden die kinderen ook nastreven in hun eigen leven. Phineas & Ferb staan in de lijst omdat vooral jongens dit duo vaak in hun top 5 hebben gekozen vanwege hun rare bouwwerken en grappige verhaallijnen. SpongeBob verliest sinds jaren voor het eerst aan populariteit; het lijkt erop dat hij langzaamaan wordt ingehaald door zijn concurrenten.

Top 3 van kinderen uit groep 7 en 8:

Totaal:

1) Zack & Cody

2) Harry Potter

3) Ned's survival gids

Ook bij de oudste doelgroep staan Zack & Cody bovenaan, gevolgd door Harry Potter en Ned's survival gids. Harry Potter is al jarenlang populair vanwege het feit dat er nog steeds regelmatig films rondom zijn personage verschijnen en de spanning, het thema magie en de sociale intriges de doelgroep aanspreken. Ned's survival gids vinden de oudste kinderen van de basisschool leuk vanwege het thema van de serie, een handleiding van de middelbare school, een fascinerend onderwerp voor kinderen die bijna de basisschool gaan verlaten. Bovendien scoren bovengenoemde characters hoog, doordat deze doelgroep life action characters over het algemeen leuker vindt dan tekenfilmfiguren, die zij kinderachtig vindt. Links: http://www.ipmbv.nl/