Broer en zus Patijn spelen weer 'thuis'


Tartuffe

BREDA, 20100503 -- Op zaterdag 8 mei wordt de hypocrisie in de wereld aan de kaak gesteld. Dan spelen de van oorsprong Bredase Klemens en Klavertje Patijn met theatergezelschap Vrienden van de Dansmuziek het toneelstuk 'Tartuffe' bij PodiumBloos. Deze klassieker uit 1664, geschreven door de Franse toneelschrijver Molière en nu bewerkt door regisseur Domenico Mertens, is anno 2010 nog steeds actueel. In het stuk komen verschillende thema's naar voren: politieke machthebbers en hun volgelingen, het dierlijke gedrag van de mens, schijnheiligheid en uithuwelijking.

Centraal in 'Tartuffe' staat een man die zich voordoet als geestelijke. Uit op geld wint hij met zijn spirituele adviezen het vertrouwen van de rijke gepensioneerde bankier Orgon. Blind voor de waarschuwingen van zijn familie loopt de naïeve Orgon in de val en biedt Tartuffe zijn dochter Mariane ten huwelijk aan. Wanneer Orgon's vrouw Elmire een valstrik spant voor Tartuffe, ontdekt Orgon eindelijk het ware gelaat achter diens masker. Maar dat betekent niet direct een happy end.

'Tartuffe' is in mei 2010 in meerdere steden Nederland te zien. Het stuk is namelijk geselecteerd voor de 'Blind Date Serie nieuwe theatermakers on tour' van het Theater Instituut Nederland. Het tournee wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Met de serie krijgen Domenico Mertens en Vrienden van de Dansmuziek de gelegenheid zich te presenteren aan een groter publiek en maken ze kans op de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs van ¤45,000,- die aan het eind van het seizoen wordt uitgereikt. De serie, die al zestien jaar bestaat, wordt samengesteld door een commissie theaterdeskundigen en georganiseerd door Theater Instituut Nederland.

www.theaterblinddate.nl
www.vriendenvandedansmuziek.nl
www.podiumbloos.nl

Data: Za 8 MEI
Aanvang: 20:30
Entree: ¤12,50
Kaarten reserveren via www.podiumbloos.nl





Ingezonden persbericht