L'oeil de l'eléphant met top van de Franse jazz in Lantaren/Venster


Sclavis/Portal/Drouet Texier/LeQuerrec, zaterdag 8 mei as

ROTTERDAM, 20100506 -- Op zaterdag 8 mei geven de befaamde Franse jazzmusici Michel Portal, Louis Sclavis, Henri Texier en Christophe Marguet samen met Magnum fotograaf Guy Le Querrec een bijzonder fotografie-jazzconcert in Lantaren/Venster te Rotterdam.

De passie voor Afrika en voor de jazz beheerst het werk van fotograaf Guy Le Querrec, van het prestigieuze agentschap Magnum. In L'oeil de l'éléphant staan zijn krachtige beelden voor het eerst volop centraal. De minutieuze choreografie van de panoramische projecties dient als partituur voor de meeslepende muziek van vier topmuzikanten uit de jazz en de klassieke muziek.

Fotograaf Guy Le Querrec houdt van fabels. Het oog van de olifant als ultiem moment waarop het diafragma van de camera zich opent. Elke foto die op dat ogenblik gemaakt wordt, appelleert aan de verbeelding, daagt de ogen uit. De laatste vijftig jaar vertelt Le Querrecs Leica over imaginaire wereldlegendes. Le Querrec, de griot, de verteller, projecteert de wereld op een immens wit beeldscherm.

Aan de voet van dit scherm improviseert een droomkwartet dat Le Querrecs imaginaire, uitgestelde tijdsbeleving overneemt. Via bezwerende, ritmische en harmonische patronen wordt een ononderbroken spanningsboog opgebouwd waarbij de luisteraar met verrassende overgangen steeds weer op het verkeerde been wordt gezet.

De tandem Texier-Drouet is de voortstuwende motor. De blazers Sclavis en Portal verrassen door virtuoos te variëren met tempi en de muziek te voorzien van subtiele nuances. De synergie die ontstaat, laat toe om de strak doordachte composities met luchtigheid tot uitvoering te brengen. De muziek wordt gelardeerd met vervreemdende, soms imaginaire, effecten.

In het oog van de olifant valt veel te lezen, welke bril u ook opzet.

Bezetting:
Louis Sclavis - klarinet, basklarinet, sopraansaxofoon
Michel Portal - klarinet, basklarinet, saxofoon
Henri Texier - contrabas
Christophe Marguet - percussie
Guy Le Querrec - fotografie

Sclavis/Portal/Drouet Texier/LeQuerrec: L'oeil de l'eléphant
zaterdag 8 mei
Entree: ¤ 23 en ¤ 21 (kortingstarief)
Aanvang: 21.00 uur

Kaarten voor dit concert zijn te koop aan de kassa van Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133 te Rotterdam, bij de 400 Primera winkels in het land en online via www.lantaren-venster.nl





Ingezonden persbericht