Ingezonden persbericht


26 april 2010

Bezoek Limburgse molens tijdens Nationale Molen- en Gemalendag

Op zaterdag 8 en/of zondag 9 mei doen zo'n 40 molens in Limburg mee aan de 37e Nationale Molen- en Gemalendag. De molenaars laten het publiek een of twee dagen lang zien hoe zij hun molen draaiende houden. Hoe molenstenen door wind- en waterkracht in beweging worden gezet, hoe graan tot meel wordt gemalen en hoe oude en nieuwe technieken worden gecombineerd. Maar bijvoorbeeld ook wat de rol van de molens in de Limburgse geschiedenis is. Kijk op www.nationalemolenengemalendag.nl voor een overzicht van de deelnemende molens in Limburg en hun openingstijden en activiteiten.

Bij iedere opengestelde molen - van Plasmolen (bij Mook) tot Epen - is iets te doen. Zo zijn er op diverse plaatsen exposities, muzikale optredens, streek- en handwerkmarkten, demonstraties en fiets- en wandeltochten. Molenstichting Weerterland presenteert bijvoorbeeld de nieuwe Molenfietsroute Weert, die langs de zes Weerter windmolens voert. Ook is er natuurlijk van alles te proeven. In Merselo bij molen Nooit Gedacht wordt een boek gepresenteerd over vijf generaties molenaars. Een soort familiekroniek waar het 'leven van de wind' als een rode draad van 140 jaar lang doorheen loopt.

Zowel de landelijke organisatie als de Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars heten u van harte welkom op 8 en 9 mei in de deelnemende molens in Limburg! Uw aandacht voor dit stukje culturele erfgoed dat zij al jaren in stand proberen te houden, wordt zeer gewaardeerd.