Nederlandse Spoorwegen

6 mei 2010

Stations kleuren roze tijdens de Giro d'Italia


· Wethouder Carolien Gehrels als eerste op erepodium met `Rondemister'
· Reizigers maken met prijsvraag kans op gratis Citybike of OV fiets-abonnement

Van zaterdag 8 tot en met maandag 10 mei gaat de Giro d'Italia door Nederland. Wielerliefhebbers die de ronde live gaan bekijken, komen op het station al in de stemming van de Giro. Langs de drie routes in Nederland zijn de stations Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid, Utrecht Centraal, Leiden Centraal, Roosendaal en Middelburg aangekleed in de sfeer van de wielerronde. NS biedt bezoekers live-entertainment, diverse aanbiedingen bij de winkelformules en een prijsvraag.
Op zaterdag 8 mei start de Giro met de proloog in Amsterdam. Om 13.00 uur zal op station Amsterdam Centraal wethouder van Kunst, Cultuur en Sport Carolien Gehrels met Yair da Costa, de enige `Rondemister', als eerste het erepodium betreden en daarmee het startsein geven voor de activiteiten.
De stations zijn de toegangspoorten naar de start en de finish van de Giro en worden voorzien van grote roze bollen. Op de etappedag staat op deze stations een erepodium waar reizigers en wielerliefhebbers zich in vol ornaat als trotse drager van de roze leiderstrui of als `rondemiss' kunnen laten fotograferen geflankeerd door een echte `rondemiss' of op Amsterdam Centraal en Zuid zelfs de enige `Rondemister'. (Yair da Costa was de enige mannelijke finalist bij de Ciao Bella `Rondemiss'-verkiezing voor de Giro.) Een a capella wielerkoor zorgt voor de muzikale omlijsting. De winkelformules Julia's, Brooodzaak en Shakies hebben speciale Giro-aanbiedingen.

NS-prijsvraag
Voor hun reis naar het station maken treinreizigers vaak gebruik van de fiets. Dat maakt NS en de fiets een logische combinatie. Daarom maken reizigers kans op een Citybike of een OV fiets-abonnement als zij meedoen aan de prijsvraag bij het erepodium.

Reisadviezen voor bezoekers aan de Giro
NS adviseert bezoekers zich van de voren goed te informeren over de reismogelijkheden via ns.nl. De Amsterdamse binnenstad is tijdens de wielerronde slecht of niet bereikbaar met de auto. Wielerliefhebbers die per trein naar Amsterdam reizen, kunnen via station Amsterdam Centraal of Amsterdam Zuid gemakkelijk bij de start of finish komen. De binnenstad van Utrecht is op zondag 9 mei vanaf 14.30 uur afgesloten voor alle verkeer. De finish ligt op vijf minuten lopen vanaf Utrecht Centraal. NS rijdt extra lange treinen naar en van Utrecht Centraal. De Intercity's Leiden Centraal - Utrecht Centraal v.v. stoppen extra in Vleuten. De Intercity's Schiphol - Nijmegen v.v. stoppen extra in Breukelen. Bezoekers van de Giro in Middelburg lopen vanaf station Middelburg binnen 10 minuten naar de historische binnenstad.