Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/nl/misc/114289.pdf

~ACHTERGROND~

REFLECTIEGROEP
OVER DE TOEKOMST VAN DE EUROPESE UNIE

Mei 2010

Op zaterdag 8 mei 2010 om 13.30 uur zal Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, het eindrapport van de Reflectiegroep over de toekomst van de Europese Unie ontvangen uit handen van haar voorzitter, Felipe Gonzalez, ter gelegenheid van de open dag die plaatsvindt in de zetel van de Europese Raad en van de Raad van de EU, en aan de vooravond van de Europadag waarop elk jaar de verklaring van Schuman van 1950 wordt herdacht. Het overhandigen van dit rapport, dat "Project Europa 2030 - Uitdagingen en kansen" als titel draagt, zal in het openbaar gebeuren en er zullen kopieen beschikbaar zijn voor de bezoekers van de open dag. Het mandaat van de groep
De Reflectiegroep is in december 2007 door de Europese Raad in het leven geroepen als een onafhankelijke groep van "wijze mannen en vrouwen" die de Unie moet helpen om de uitdagingen vast te stellen die Europa op de langere termijn (2020-2030) kan verwachten en die moet onderzoeken hoe daarop kan worden ingespeeld.
In het door de Europese Raad verstrekte mandaat zijn met name de volgende kernthema's als uitgangspunt aangeduid: de versterking en modernisering van het Europees economisch en sociaal model, concurrentievermogen, de rechtsstaat, duurzame ontwikkeling, wereldwijde stabiliteit, migratie, energie en klimaatbescherming, en de bestrijding van wereldwijde onveiligheid, internationale criminaliteit en terrorisme. De groep is verzocht met bijzondere aandacht te onderzoeken hoe meer aansluiting kan worden gevonden bij de burgers en hoe beter in hun verwachtingen en behoeften kan worden voorzien.
Institutionele vraagstukken waren uitgesloten van de opdracht van de groep, die haar reflectiewerk binnen het kader van het - ondertussen in werking getreden - Verdrag van Lissabon moest verrichten. De groep werd, gelet op haar langetermijnsperspectief, evenmin geacht het lopende beleid te toetsen of vraagstukken inzake de EU-begroting voor de nabije toekomst te bespreken. De groep zou de resultaten van haar werkzaamheden in juni 2010 aan de Europese Raad moeten voorleggen.

Leden
Bij de oprichting van de groep in december 2007 stelde de Europese Raad de voorzitter en de twee vicevoorzitters aan, die verzocht werden een lijst van namen op te stellen voor de benoeming van de overige leden, die in de hele Unie moesten worden geselecteerd op grond van uitmuntende expertise op hun activiteitsgebied. De Europese Raad keurde de uiteindelijke samenstelling van de 12- koppige groep in zijn bijeenkomst van oktober 2008 goed. Behalve de voorzitter, Felipe Gonzalez, voormalig president van de Spaanse regering (1982-1996), en de vicevoorzitters, mevrouw Vaira Vi.e-Freiberga, voormalig president van Letland, en de heer Jorma Ollila, voormalig manager van het Finse bedrijf Nokia, zijn de leden: mevrouw Lykke Friis (prorector van de universiteit van Kopenhagen op het moment van de benoeming; legde eind november 2009 deze functie neer toen zij minister voor Klimaat en Energie van Denemarken werd),
de heer Rem Koolhaas (Nederlands architect en stedenbouwkundige), de heer Richard Lambert (directeur-generaal van de Confederation of British Industry en voormalig redacteur bij de Financial Times),
de heer Mario Monti (voormalig commissaris voor mededinging, Italiaan), de heer Rainer Munz (Oostenrijks econoom en deskundige op het gebied van migratie- en demografische kwesties),
mevrouw Kalypso Nicolaidis (Grieks-Frans professor internationale betrekkingen aan de Oxford University),
mevrouw Nicole Notat (voormalig leider van de Franse vakbond CFDT), de heer Wolfgang Schuster (burgemeester van de Duitse stad Stuttgart), en de heer Lech Wa..sa (voormalig leider van de Poolse vakbond en politieke beweging Solidarnooeæ en voormalig president van Polen).
Organisatie van de werkzaamheden
Omdat de groep onafhankelijk is, kon zij zelf bepalen hoe zij haar werkzaamheden organiseerde en wie of wat zij wilde raadplegen. De materiele en de logistieke ondersteuning werden door het secretariaat-generaal van de Raad verzorgd.
De groep startte haar werkzaamheden in december 2008 en heeft sindsdien elke maand vergaderd. Zij raadpleegde voorts deskundigen uit de academische en zakenwereld en organiseerde werklunches met ervaren politieke figuren teneinde te kunnen putten uit hun ervaringen. In de laatste week van april hield de groep haar slotvergadering alvorens haar rapport bekend te maken. Nadat het rapport aan de voorzitter van de Europese Raad is overhandigd tijdens de open dag in de gebouwen van de Raad, zal het tijdens de bijeenkomst van juni aan de Europese Raad worden voorgelegd.

Zie voor meer informatie ook:
. De website van de groep: www.reflectiongroup.eu
. De conclusies van de Europese Raad van oktober 2008 (14368/08, punt 23 en bijlage 1) . De conclusies van de Europese Raad van december 2007 (16616/1/07, punten 8-13)