Tom Coronel

8 Mei 2010

Spyker Squadron twaalfde in kwalificatie op Spa

Spyker Squadron zal morgen de 1000 KM van Spa-Francorchamps als twaalfde in de GT2 klasse beginnen. Ondanks een rondetijd die bijna 3,5 seconden sneller was dan de kwalificatietijd van vorig jaar, was deze tijd niet genoeg om een plaats in de top tien te bemachtigen.

In de twee vrije trainingen op vrijdagmiddag finishte het team op de twaalfde plaats in de klasse. De eerste sessie werd verreden op een natte baan, terwijl de tweede sessie op een droge baan plaatsvond. Op zaterdagmorgen was de Spyker C8 Laviolette GT2R terug op een volledig droge baan in de laatste vrije training. Het team eindigde de sessie op de elfde plaats, slechts een halve seconde van de zevende plaats.

Tom Coronel nam de kwalificatie voor zijn rekening. Tijdens zijn tweede snelle ronde zette hij een 2:21.586 op de klokken. Direct na het passeren van de streep werd de rode vlag getoond omdat een van de Matech Competition Ford GTs in Fagnes op de vangrail stond. Tom stopte niet bij zijn pit box en reed direct door naar het einde van de pitstraat waar hij wachtte op de herstart. In zijn laatste ronde na de herstart wist Tom zijn tijd nog te verbeteren en zette hij een 2:21.564 neer.

Tom Coronel: Ik had niet gedacht dat we deze tijd zouden rijden, die is wel heel goed. We zitten niet ver weg van de kop. Maar nog vijftienhonderdste en je gaat vier, vijf plaatsen naar voren. Om heel eerlijk te zijn ben ik er een beetje ziek van. Aan de andere kant is het heel positief, ik had niet verwacht dat we deze tijd zouden rijden. We hadden van tevoren gezegd dat als we in de 21ers zouden rijden dat we er aan zouden hangen. Ik heb echt alles gegeven en zou echt niet weten wat ik extra had kunnen doen. Ik denk dat we een heel mooie constante auto hebben, we laten zien dat er weinig tijdsverschil is, maar het competitieniveau is hoog en daarom staat alles dicht bij elkaar. Twaalfde op 1.2 seconden, kijk maar naar de F1, daar zijn de gaten groter.

Peter van Erp: Vorig jaar hadden we een kwalificatietijd van 2:25:088 en nu 2:21:564. Dat is een behoorlijke progressie, maar we staan nog twaalfde. De kwalificatietijd die we gereden hebben, als ik die voor het weekend had geweten zou ik er heel erg tevreden mee zijn. Nu staan we er twaalfde mee. Er staan nu tien autos voor ons binnen 0,7 seconden, dus het is erg close. Ik denk dat Tom het maximale uit de auto heeft gehaald. Over de prestatie van de auto en van de rijder ben ik heel erg tevreden, alleen de plek valt tegen. De rondetijd is echter iets om trots op te zijn. We hebben nog wel last van onderstuur. Ik hoop dat morgen gedurende de wedstrijd er meer rubber op de baan komt en dus meer grip, waardoor we wat minder last van onderstuur krijgen. Dan moeten we gewoon kijken. Alle teams hebben coureurs van een hoog niveau, zoals Tom Coronel en Peter Dumbreck, dus het is echt racen. De competitie is waanzinnig.

De 1000 KM van Spa-Francorchamps is de tweede ronde van de Le Mans Series and zal morgenochtend om 11:30 van start gaan. De race gaat over 143 ronden of maximaal zes uur. Eurosport en Eurosport 2 zullen rechtstreeks verslag doen van de race. De race is op internet te volgen via www.lemans-series.com. Het Spyker Squadron geeft tijdens de race inside updates via Twitter.