Ingezonden persbericht

Startcrash blokkeert Renger van der Zande

Wel verwacht, niet gehoopt, maar toch gebeurd. Dat is zo ongeveer de seizoensstart geweest van de nieuwe GP3-klasse bij de Grand Prix van Barcelona.
En de Nederlandse titelkandidaat Renger van der Zande was ook meteen het haasje. Gestart van een teleurstellende negende plaats, moest hij een startcrash aan de kop van het veld ontwijken en kon zijn race na de start ergens in het middenveld vervolgen. Een vijftiende plaats bij de finish was het teleurstellende resultaat.

Het zat de snelle Nederlander al niet mee in de kwalificatie. Bij het afvlaggen ervan lag hij eerste van de dertig deelnemers, maar door de opdrogende baan doken in die laatste ronde nog acht concurrenten onder zijn tijd. Renger was al afgevlagd en keek machteloos toe.

Download hi-res image http://pr.jhedmedia.com/data/images/hi-res/ae7d91d6b71a.jpg

Bij de start van de race vanmiddag, kwam teamgenoot en polesitter Nigel Melker slecht weg. Een megaklapper met minstens drie auto's was het gevolg. De aanstormende Renger van der Zande koos eieren voor zijn geld en dook rakelings het gras op. Hij bleef in de race maar kon pas weer in het middenveld aansluiten. En dan toont zich het karakter van een eenheidsklasse met veel downforce. Inhalen is bijna niet mogelijk. Een schamele vijftiende plaats was de Nijmegenaar zijn deel.

"Dit durfde ik in mijn slechtste dromen niet te bedenken", aldus Renger. "Met mijn ervaring en met het sterke RSC Mücke-team leken mijn kansen maximaal. En ik was ook steeds bij de snelste drie. En dan loopt zo'n seizoenstart op zo'n manier. Door de IJslandse aswolk is mijn vlucht naar huis ook al gecancelled, haha. Ik hoop nog maar één ding, een enorme grote plensbui morgen, waardoor ik in de zondagrace de zaken nog een beetje naar mijn hand kan zetten. Maar vooralsnog is dit een rotweekend"