Grote oversteek 1940 herdacht in Zuiderzeemuseum

13/04/2010 17:00

Zuiderzeemuseum

Scholenprogramma laat leerlingen evacuatie ervaren

Het Zuiderzeemuseum, Museum Spakenburg en de inwoners van Enkhuizen en Spakenburg herdenken op 10 mei 2010 een grootscheepse en ingrijpende evacuatie uit 1940. In een poging achtduizend Duitse soldaten tegen te houden, werd een groot gebied ten oosten van de Grebbelinie onder water gezet. Een van de gevolgen was dat vrijwel de gehele bevolking van Spakenburg zijn heil moest zoeken in Enkhuizen. Zeventig jaar later ondergaan 250 Spakenburgers opnieuw 'de grote oversteek'. Vanuit de haven van Spakenburg varen zij naar Enkhuizen en worden daar verwelkomd door de burgemeester en inwoners van Enkhuizen en door enkele basisschoolleerlingen uit beide plaatsen.

Ophalen van herinneringen

Een belangrijk onderdeel van het programma is een reünie voor evacués en de mensen die hen toen opvingen. Vanaf 14.30 uur halen zij herinneringen op in het museumrestaurant Het Amsterdamse Huis. Betrokkenen en geïnteresseerden die hier graag bij willen zijn kunnen zich opgeven via e-mail 10mei.1940@zuiderzeemuseum.nl of via de telefoon: 0228-351125.

Rollenspel

In het museumpark vindt een bijeenkomst plaats van basisschoolleerlingen uit Enkhuizen en Spakenburg: De Grote Ontmoeting. De leerlingen uit Enkhuizen nemen de rol aan van gastheren -en vrouwen en de leerlingen uit Spakenburg de rol van evacués. Een woonhuis, de kerk, de school en een winkel uit het park staan symbool voor de locaties waar de gedupeerden in 1940 werden opgevangen en ondergebracht. Samen ervaren de leerlingen waar de plotselinge gasten moesten slapen, wassen, koken en eten. De leerlingen uit Spakenburg dragen een rugzak met dingen die ze zouden meenemen als ze ineens huis en haard moeten achterlaten.

Programma 10 mei:

11.30 uur: Aankomst en ontvangst Enkhuizer en Spakenburger leerlingen bij de kalkovens in het museumpark.

12.00 uur: Scholenprogramma De Grote Ontmoeting op diverse locaties in het museumpark.

13.15 uur: Aankomst Stad Harderwijk, ontvangst ooggetuigen door burgemeester Jan Baas van Enkhuizen.

14.30 uur: Reünie ooggetuigen Enkhuizen en Spakenburg in museumrestaurant Het Amsterdams Huis.

17.00 uur: Einde programma.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen richt zich op kunst, cultuur en erfgoed rond de voormalige

Zuiderzee en het huidige en toekomstige IJsselmeer. Door zijn activiteiten, aanpak en samenwerking heeft het museum een internationale uitstraling en publieksbereik.

Gemeenschappen, ambachten en water staan centraal. Het museum bestaat uit een openluchtcollectie in de vorm van een museumpark en een grote hoeveelheid expositieruimtes voor de vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen en ateliergebruik. www.zuiderzeemuseum.nl





http://www.zzm.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,