Universiteit van Tilburg

Persbericht 28 april 2010

De staat van de privacy: u wordt bekeken

Congres 10 en 11 mei in Theaters Tilburg

Rita Verdonk, Guusje ter Horst, Ivo Opstelten, Fred Teeven en hacker/activist Rop Gonggrijp. Zij spreken samen met andere privacydeskundigen en opinieleiders uit wetenschap en praktijk op het congres De staat van de privacy op 10 en 11 mei in Theaters Tilburg. Studenten bestuurskunde van de Universiteit van Tilburg organiseren het congres.

Elk detail van ons privéleven is inmiddels wel ergens bekend, zit in allerlei databestanden", zei Europarlementariër Sophie in 't Veld. Dat het soms erg ver gaat, roept bij steeds meer mensen dringende vragen op. Het congres De staat van de privacy biedt een platform voor de vragen èn de antwoorden.

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst, op de Big Brother Awards uitgeroepen tot de grootste privacyschender van 2009, gaat in op haar keuze voor veiligheid ten koste van privacy, zoals bij de centrale opslag van vingerafdrukken waar ze als minister verantwoordelijk voor was. Rop Gonggrijp en Sophie in 't Veld spreken over de gevaren van zulk beleid.

Tegenover Guusje ter Horst en oud-Officier van Justitie mr. Fred Teeven, die veiligheid boven privacy stellen, zullen ook advocate mr. Inez Weski en Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer hun standpunt ten gunste van de privacy uiteen zetten. Vanuit de wetenschap zijn onder meer de hoogleraren Gabriiol van den Brink (UvT) en Ybo Buruma (Radboud Universiteit) vertegenwoordigd.

De omgang met privégegevens wordt ook belicht in workshops van bijvoorbeeld de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Bart de Koning vertelt over zijn boek `Alles onder controle' en de Nederlandse Vereniging van Journalisten stelt de vraag: bestaat privacy nog wel?

Meer informatie over het programma (inschrijven kan tot 6 mei): http://www.lcb.nl.