Gemeente Dirksland


Binnenkort in Zuid-Holland: fietscafés

Maandag 10 mei 2010 vindt de opening plaats van het fietsprogramma âOp de trappers in etappesâ. Gedeputeerde van Zuid-Holland Martin van Engelshoven-Huls verricht de starthandeling voor âOp de trappers in etappesâ en gedeputeerde Joop Evertse opent het eerste fietscafé.

Dit gebeurt bij Brasserie Petit Paris, Kabbelaarsbank 1 te Ouddorp. Fietscafés in Zuid-Holland zijn mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, de uitvoering is in handen van G.Z-H en de Stichting Promotie Zeeland.

De fietscafés zijn bestaande horecagelegenheden, die door het aanbieden van een aantal fietsvoorzieningen het predicaat âfietscaféâ krijgen. De fietscafés beschikken over meerdere oplaadpunten voor elektrische fietsen. Ook is er gelegenheid voor het plakken van een lekke band, het vullen van een bidon en de aanschaf van een fietskaart. En natuurlijk kan de fietser er ook iets eten en drinken.

In Zuid-Holland is in het afgelopen jaar een aantal nieuwe fietsknooppuntsystemen gerealiseerd, zoals in het Groene Hart en ook in de komende maanden komen er nog nieuwe systemen bij (bijvoorbeeld Voorne-Putten), waardoor heel Zuid-Holland is voorzien van een fietsroutenetwerk. De fietscafés liggen altijd vlak bij een fietsknoop, zodat ze als startpunt of pauzeplek voor een fietstocht kunnen dienen. In Zuid-Holland zijn de fietscafés herkenbaar door het bordje aan de buitenwand, fietscafé Zuid-Holland (download in pdf een voorbeeld van het bord).

Dit initiatief is onlangs ook in Zeeland opgezet door de Stichting Promotie Zeeland. In opdracht van de provincie Zuid-Holland zorgen G.Z-H en de Stichting Promotie Zeeland er nu ook voor dat in de recreatiegebieden van Zuid-Holland fietscafés komen. In de komende maanden zullen in Zuid-Holland ongeveer 50 fietscafés worden geopend. De locaties van de fietscafés staan binnenkort op www.recreatiezuidholland.nl en zullen ook op nieuwe fiets(knooppunt)- en recreatiekaarten worden opgenomen.