Universiteit van Tilburg

Persbericht 4 mei 2010

UvT opent Babylab voor studie babybrein

De Universiteit van Tilburg opent op 10 mei haar Babylab voor hersenonderzoek bij jonge kinderen tot ongeveer drie jaar. Onder leiding van hoogleraar biologische ontwikkelingspsychologie Bea Van den Bergh gaan de eerste onderzoeken van start.

In het Babylab wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het brein bij gezonde kinderen en kinderen met potentiële ontwikkelingsproblemen. Door middel van EEG (elektro-encefalogram) en ERP (event related potential) wordt onder meer bestudeerd of prenatale omgevingsfactoren, zoals stress en angst bij de moeder, van invloed zijn op de ontwikkeling van jonge kinderen. Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van de European Science Foundation (ESF) onder leiding van hoogleraar biologische ontwikkelingspsychologie Bea Van den Bergh.

Promovendi Renée Otte en Marijke Braeken onderzoeken het verband tussen de emoties van de zwangere vrouw tijdens de zwangerschap en de bevalling en de ontwikkeling van de baby in het eerste levensjaar. "We observeren baby's aan de hand van spelletjes die we met hen spelen. Verder meten we de hersenactiviteit van baby's. Dit doen we door hen een soort badmuts met sensoren op te zetten, die de elektrische golfjes kan oppikken in hun hersenen", vertelt Renée Otte.

Het tweede onderzoek dat van start gaat, maakt deel uit van de zogenaamde ABC-studie, waarin wordt samengewerkt met de GGD Amsterdam en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. In deze studie worden 8000 kinderen vanaf de geboorte gedurende vijf jaar gevolgd. Tilburg begeleidt hierin het cognitieve deel van het onderzoek. Een derde onderzoek is gericht op de cognitieve ontwikkeling van oudere kinderen.

Europese samenwerking
Samenwerking met andere universiteiten in het Babylab zal het Tilburgse onderzoek een nieuwe impuls geven. Bea Van den Bergh: "Omdat laboratoria als deze zijn schaars zijn, hebben we een mooie troef in handen voor het aantrekken van internationale partners, met name universiteiten met een medische of biologische faculteit. Door kennisdeling komen we meer te weten over de ontwikkeling van de mens en baby's en kinderen in het bijzonder." In een nieuwe Europese studie, die nog in de kinderschoenen staat, zal worden samengewerkt met onderzoeksgroepen in Boedapest, Finland en Londen.