NCRV

NatuurTalent

Schilderes Ans Markus verkent Zuid-Kennemerland in eerste aflevering NatuurTalent

Maandag 10 mei
Nederland 2, 19.55 uur

In de NCRV-serie NatuurTalent gaat presentator Klaas Drupsteen met boswachters en kunstenaars op pad in acht Nationale Parken om te ontdekken dat Nederland beschikt over verrassend veel en vooral ook gevarieerde natuur. In deze eerste aflevering laat schilderes Ans Markus zich inspireren door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Op het strand bij IJmuiderslag struint Ans samen met Klaas door de nieuwe duinen die hier ontstaan en ontdekt ze dat het zand allemaal verschillende kleuren heeft. In het uitgestrekte duingebied raakt Ans geïnspireerd door de grillig gevormde dode bomen en een door duinen omsloten meertje.

Het grote duingebied van Zuid-Kennemerland is een van de maar liefst twintig Nationale Parken die Nederland rijk is. Het ligt ingebed in het dichtbevolkte gebied tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort. Aan dit Nationaal Park is de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse kust nog zo af te lezen. Het is een landschap van wind, water en zand, van natte duinvalleien, kleine vennen, hoge duintoppen en een stuk strand dat nog altijd groeit. De natuur staat bovendien niet op zichzelf; overal zijn sporen te vinden van de mensen die hier in de afgelopen eeuwen hebben geleefd en gewerkt. Boswachter Walter Oosterom neemt Klaas mee naar enkele bijzondere plekjes, zoals een watertoren met een fantastisch uitzicht, de holle iep bij Kraantje Lek waar de Haarlemmers vandaan komen en de historische aardappelakkertjes in de duinen. Samen gaan zij op zoek naar parnassia en watermunt.

Aan het einde van het programma laat Ans aan Klaas het schilderij zien dat geïnspireerd is op de natuur van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.