TNO

concurrentiepositie van Nederland op de agenda

06 mei 2010

TNO en HCSS pleiten voor strategische visie op de toekomst

`Strategy & Change' zet dalende concurrentiepositie van Nederland op de agenda

"Het is veel makkelijker om onze positie in de wereld te verliezen dan de meeste mensen zich realiseren." (Rob de Wijk, directeur Den Haag Centrum voor Strategische Studies)

Het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en TNO presenteren op maandag 10 mei in Nieuwspoort het initiatief Strategy & Change. Binnen dit programma wordt een strategische visie ontwikkeld om de concurrentiepositie van Nederland in de wereld te verstevigen. SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan is bij de start van het programma aanwezig om een reactie te geven op dit veelbelovende initiatief.

De wereld verandert radicaal en onze positie als Nederland en Europa is niet meer zo vanzelfsprekend als ze lange tijd is geweest. De opkomst van China, de beschikbaarheid en toevoer van mineralen, energie, grondstoffen en voedsel, klimaatverandering en demografische ontwikkelingen - dwingen Nederland en Europa zich opnieuw te positioneren. Garanties voor behoud van onze welvaart en welzijn zijn er niet. Dit vraagt om een strategische visie op de toekomst en verandering. Hoe kunnen we ons de nieuwe tijd in innoveren? Dat is de cruciale vraag.

Nederland heeft daarbij een goede uitgangspositie om zijn positie in de snel veranderende wereld te kunnen versterken: een strategische ligging, een goed opleidingsniveau, een goede wetenschapscultuur en sterke economische sleutelgebieden. Maar Nederland verliest snel terrein in de internationale concurrentiestrijd.

Jan Mengelers, voorzitter TNO Raad van Bestuur stelt: "Met het programma Strategy & Change gaan TNO en HCSS een bijdrage leveren aan het innovatiedebat. Nederland is van de achtste naar de tiende plaats van de Global Competitive Index gezakt maar heeft de ambitie om tot de top vijf te gaan behoren. Met dit initiatief wordt een impuls gegeven aan de Nederlandse kennisinfrastructuur, gericht op versterking van het innovatieve vermogen."

De lancering van 'Strategy & Change' vindt plaats op 10 mei 2010 om 15.00 uur in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Het programma wordt geĂŻntroduceerd door Laurens Jan Brinkhorst (voormalig minister van Economische Zaken). Daarna volgt een introductie door Jan Mengelers en een presentatie van Strategy & Change door Rob Weterings (senior adviseur duurzaamheid TNO) en Rob de Wijk (directeur HCSS). Vervolgens geeft Alexander Rinnooy Kan (voorzitter SER) zijn visie op innovatie gevolgd door een debat met vertegenwoordigers van de politieke partijen.
bericht 2010-24