Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

10 mei 2010

Op expeditie met Utrechtse Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft

Beleef de extreme natuurkunde in het Universiteitsmuseum Utrecht

Zwarte gaten, supergeleidend metaal en extreem kleine deeltjes. Fenomenen die de verbeelding te bovengaan worden tastbaar in de tentoonstelling Master the Universe! van het Universiteitsmuseum Utrecht. Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft van de Universiteit Utrecht neemt de bezoeker mee op reis, op zoek naar een "theorie van alles". Hij maakt theoretische natuurkunde toegankelijk voor iedereen. De tentoonstelling wordt op 19 mei officieel geopend door Gerard 't Hooft en Robbert Dijkgraaf, voorzitter van de KNAW. 't Hooft: 'Ik hoop dat ik kan bijdragen aan het beeld dat wetenschappelijk onderzoek vooral heel leuk is.'

In de tentoonstelling gaat de bezoeker letterlijk aan boord van een ruimteschip en onderzoekt de fascinerende wereld van de natuurkunde. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht praten je in de vele korte filmpjes bij, en door zelf te doen en te ervaren worden principes als supergeleiding en de relativiteitstheorie begrijpelijk. Zo kan de bezoeker in Master the Universe! zelf zoeken naar zwarte gaten, een virtuele ruimtereis maken en kosmische deeltjes waarnemen. Als hoogtepunt kan hij supergeleidend materiaal laten zweven door het af te koelen tot bijna -200 °C.

Theorie van alles

De "theorie van alles" is de heilige graal van de natuurkunde. Al vele jaren zoeken theoretisch natuurkundigen naar deze ene theorie die alle fundamentele deeltjes en hun krachten beschrijft. De uitdaging zit in het inpassen van de bijzondere natuurwetten die bij de meest extreme omstandigheden naar boven komen. De natuurkunde van het extreem kleine, koude, snelle en zware speelt dan ook een belangrijke rol in de tentoonstelling.

Captain 't Hooft

Prof. dr. Gerard 't Hooft is één van de natuurkundigen voor wie het vinden van een "theorie van alles" een levenswerk is. Samen met prof. dr. Martinus Veltman kreeg hij in 1999 de Nobelprijs voor zijn grote bijdrage aan het standaardmodel, de beste beschrijving van de natuur tot nu toe. 't Hooft studeerde en promoveerde aan de Universiteit Utrecht en is de enige Nobelprijswinnaar die verbonden is aan een Nederlandse universiteit. Hij speelde een belangrijke rol bij het samenstellen van de tentoonstelling.

'Master the Universe!' is tot 8 mei 2011 te zien in het Universiteitsmuseum Utrecht. Meer informatie: www.mastertheuniverse.nl

Opening
De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 19 mei om 16.00 uur in het Universiteitsmuseum Utrecht, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht. Pers is van harte welkom en wordt verzocht zich aan te melden bij Marieke Verhoeven, M.Verhoeven@uu.nl.

Meer informatie