VU medisch centrum

Accent op rust, privacy en zelfstandigheid

7 mei 2010

De poli sneldiagnostiek wordt aangenaam ingericht als Brightsite, met extra aandacht voor rust, privacy en zelfstandigheid. "De polikliniek is bij uitstek een plek waar de omgeving van betekenis kan zijn", legt Fokke Rakers, directeur projectbureau huisvesting uit. "Denk bijvoorbeeld aan de wachtruimtes waar dagelijks grote groepen patiënten zullen zijn, vaak in een onzekere situatie. Patiënten hebben vaak moeite met het gevoel overgeleverd te zijn aan artsen en verpleegkundigen. Alsof ze alleen nog maar 'patiënt' zijn. In de nieuwe poli proberen we dat te beperken door de zelfstandigheid van de patiënten te vergroten."

Zelfstandigheid wordt onder andere geboden door patiënten invloed te geven op hun directe omgeving. Bij de dagbehandelingsplekken wordt het bijvoorbeeld mogelijk om de verlichting en de temperatuur rond het bed naar eigen wens aan te passen. Ook krijgt elk bed een terminal met tv, internet, radio, films en informatie over de afdeling.

Voor patiënten die straks voor het eerst binnenkomen in de nieuwe polikliniek zal het verschil met een 'gewoon' ziekenhuis direct zichtbaar zijn, daarvan is projectleider Douwe van Riet overtuigd. "Door de hoge ramen is er opvallend veel daglicht en de ruimtes worden ingericht met natuurlijke materialen en kleuren. In plaats van lange gangen met links en rechts kamertjes, wordt de plattegrond meer organisch gevormd. De grote centrale wachtruimte, waar mensen verblijven tussen de verschillende afspraken door, wordt een serreachtige omgeving met uitzicht op de daktuin. Er komt een coffeecorner en leestafels waar patiënten de krant kunnen lezen of een mail kunnen versturen. In alle rust met elkaar praten kan in vele comfortabele zithoekjes."

"De tijd tussen de afspraken door kun je als bezoeker dus op een aangename en rustige manier doorbrengen in de polikliniek", zegt Fokke Rakers. "De ruimtes voor medewerkers, die afgescheiden zijn van de publieke ruimte, worden dynamischer. Met open werkplekken en praktische overlegruimtes. We proberen patiënten zo min mogelijk te confronteren met de drukte en stress van alle professionals die aan het werk zijn."

Janneke Staats
bron: Tracer