Witteveen en Bos

Transformatieproject ENCI-gebied

(10-05-2010)

De ENCI-groeve in de Sint Pietersberg bij Maastricht is met de ENCI-fabriek de enige Nederlandse locatie voor cementproductie. In de afgelopen decennia is er in de omgeving grote weerstand ontstaan tegen de verdere afgraving van kalk en de productie van cement. De laatste jaren was er sprake van een voortdurende juridische strijd. Eind 2008 besloten de provincie Limburg, de gemeente Maastricht en Heidelberg-ENCI tot het opstellen van een transformatieplan.

Belangrijkste onderwerpen van het transformatieplan zijn de afbouw van de winning en het omvormen van de groeve tot natuur- en recreatiegebied. Verder komt het transformeren van het industriegebied tot een duurzaam bedrijvenpark aan de orde. Meerwaarde en een grote betrokkenheid van de omgeving dienden bij de planvorming centraal te staan.

Projectmanagement

Witteveen+Bos heeft voor dit complexe project de projectmanager geleverd. Binnen een jaar is er een plan gemaakt dat niet alleen de steun heeft van de provincie Limburg, de gemeente Maastricht en Heidelberg-ENCI, maar ook van zeer kritische partijen, zoals Natuurmonumenten en de belangenorganisaties uit de omgeving. Dit werd bekrachtigd door de samenwerkingsovereenkomst, die door alle partijen werd ondertekend. Het plan is opgesteld tijdens een intensief en doordacht participatieproces. De belangenorganisaties waren daarbij in de projectgroep vertegenwoordigd. De participatie heeft er toe geleid dat het een kwalitatief hoogwaardig plan is geworden, dat op een breed draagvlak kan rekenen.