Gemeente Geldermalsen




65 jaar bevrijding in Enspijk

De 7de Open Eettafel in Enspijk stond 6 mei j.l. in het teken van 65 jaar bevrijding. 32 eters hadden zich ingeschreven. De tafels waren mooi versierd met Rood-Wit-Blauw en Oranje, versiering gemaakt door onze oudste inwoonster Mw.Nel van Rijnsbergen en op alle borden lag als welkom een boekje over 65 jaar bevrijding in Enspijk.

Ook in 1945 werd in Enspijk de bevrijding uitbundig gevierd. De Oranjefeesten in september '45 stonden volop in het teken van de bevrijding.

Citaat

Een citaat uit de Feestgids van de Oranjefeesten te Enspijk, gehouden op 14 en 15 september 1945, geeft weer hoezeer de herwonnen vrijheid leefde:

"Op deze dagen toch willen wij in Enspijk uiting geven aan onze vreugde en dankbaarheid over de omstandigheid dat wij thans, na jaren van vernedering en onderdrukking door een niets ontzienden vijand, voor het eerst weer in een bevrijd land, den verjaardag mogen vieren van onze geliefde Koningin Wilhelmina.
Al zijn wij als zeer kleine plaats niet in staat om op den datum Harer verjaardag dit feest te vieren, zooals grootere plaatsen, onze gezindheid is hierom niet minder.
Wij willen getuigen van onze verknochtheid aan het Oranjehuis, het symbool van vrijheid en onafhankelijkheid.
En wij doen dit nu geleerd door de gebeurtenissen der laatste jaren. Nu weten wij wat het betekent, onze vrijheid en onafhankelijkheid te moeten missen. Daarom vieren wij ons Koninginnefeest met een meer innerlijke overtuiging, werkelijkheidsbesef, geestdrift en bezieling, dan wij het voor den oorlog konden doen.........." (woorden van De Eere-voorzitter van het Bestuur der Oranjefeestcommisie H.M.Merkens)

---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
e-mail: info@geldermalsen.nl
Fax: (0345) 573 258