Amateurkunst - de feiten:8 miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst

10/05/2010 10:34

Kunstfactor

Met Amateurkunst - de feiten brengt Kunstfactor de deelname aan amateurkunst in Nederland in beeld, zodat politici, beleidsmakers en andere belanghebbenden hun beleid en besluitvorming steeds kunnen baseren op goed onderbouwde feiten. Het blijkt dat 8 miljoen Nederlanders van zes jaar en ouder wel eens aan amateurkunst doen. Maar wat is de favoriete kunstdiscipline van

65-plussers? In welke regio in Nederland vinden we de meeste dansers? Waar wordt het meest gezongen? En hoeveel geld geven amateurkunstenaars uit aan hun kunst? De antwoorden op deze vragen en meer zijn te vinden in deze publicatie.

Amateurkunst - de feiten is gebaseerd op de Monitor Amateurkunst (MAK), een trendmonitor die cijfers oplevert die een beeld geven van de kunstactiviteiten van Nederlanders. Bijna de helft van de Nederlanders doet wel eens actief aan kunst in de vrije tijd. Dankzij deze amateurkunstenaars hebben veel professionals werk binnen de sector, als docent, choreograaf, dirigent. Naast deze professionals, die inspiratiebron zijn, artistieke input leveren en leiding geven, zijn er meer dan een miljoen vrijwilligers actief voor de amateurkunst. Hun inspanningen zijn van groot belang voor een bloeiende, actieve sector.

Kunstfactor heeft de MAK samen met Bureau Veldkamp ontwikkeld, om zo een instrument te hebben om de amateurkunst cijfermatig in kaart te brengen. De MAK is een monitor die circa 12.000 amateurkunstenaars behelst uit ongeveer 160.000 personen in Nederland. Voor onderzoek kan steeds weer een steekproef uit deze monitor getrokken worden.

De publicatie Amateurkunst - de feiten kan bekeken en besteld worden via www.kunstfactor.nl/publicaties.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.kunstfactor.nl