Universiteit Twente



UT onderzoekt online tool voor rechtshulp

10 mei 2010

Het iCRiSP van de Universiteit Twente heeft een subsidie van ruim tweehonderdduizend euro gekregen voor het project `diagnose en triage bij conflicten'. Het geld wordt besteed aan de ontwikkeling en evaluatie van een online tool voor rechtshulp. De tool moet de zelfredzaamheid van mensen verbeteren en onrealistische verwachtingen van de eigen winkans temperen.

Veel mensen weten als ze een geschil hebben niet wat hun rechten en mogelijkheden zijn. Bovendien hebben de meeste mensen onrealistische verwachtingen van hun winstkans als het conflict voor de rechter zou komen.
Om mensen een beter beeld te geven van hun juridische mogelijkheden en hun winstkansen, ontwikkelen en evalueren de Universiteit van Tilburg en de Universiteit Twente een internetgebaseerd hulpmiddel voor rechtshulp. De tool richt zich in eerste instantie op consumentengeschillen en echtscheidingen en wordt waarschijnlijk op korte termijn uitgebreid met arbeidsrecht.
Mensen die de tool gebruiken kunnen via internet gegevens over hun geschil invoeren. Deze worden geanalyseerd en de gebruikers krijgen vervolgens een gericht oplossingsadvies aangeboden. Daarnaast biedt de tool ze praktijkvoorbeelden hoe het geschil in vergelijkbare gevallen is beslecht.

Psychologische effect
De onderzoekers focussen zich op een integratie van juridische aspecten (Tilburg) en psychologische effecten en de beïnvloeding van de gebruikers (Twente). Het onderzoek wordt gefinancierd door de Raad voor Rechtsbijstand.
De tool moet in de loop van dit jaar in gebruik genomen worden. Maar volgens Ellen Giebels van de Universiteit Twente begint het onderzoek dan eigenlijk pas echt. "Daarna moeten we de tool evalueren en verder ontwikkelen, eventueel ook voor verschillende doelgroepen."

iCRiSP
Het onderzoek aan de Universiteit Twente vindt plaats binnen het iCRiSP onderzoekscentrum dat het UT-onderzoek naar Conflict, Risk and Safety Perception bundelt. Het iCRiSP is een onderdeel van het Institute for Behavioral Research (IBR) waaronder al het gedragswetenschappelijke onderzoek van de UT valt. Het onderzoek aan de Universiteit van Tilburg vindt plaats binnen het Tilburg Institute for Interdisciplinary Studies of Civil Law and Conflict Resolution Systems (TISCO).