Rijksvoorlichtingsdienst

380 deelnemers uit 80 landen bij internationale kinderarbeidconferentie

Vanochtend is in Den Haag de tweedaagse internationale conferentie tegen kinderarbeid begonnen. Er zijn 380 deelnemers uit 80 landen aanwezig. Onder de deelnemers zijn onder andere bewindslieden uit Bangladesh, Brazilië, Zuid-Afrika, India en Nederland. Ook zijn er vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties uit diverse landen, organisaties die niet aan de overheid zijn verbonden (non-gouvernementele organisaties) en internationale organisaties. De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Hillary Clinton, spreekt de conferentie toe met een videoboodschap. Hare Majesteit de Koningin is van plan de tweede dag aanwezig te zijn. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid organiseert de conferentie samen met de International Lobour Organization (ILO) en is tevens gastheer.

"Kinderarbeid kán niet, kinderarbeid moet de wereld uit", zo opende minister Donner de kinderarbeidconferentie. Over de hele wereld werken meer dan 200 miljoen kinderen. "Landen waar kinderarbeid op grote schaal voorkomt, kunnen zich bovendien niet ontwikkelen tot een moderne samenleving en tot een moderne economie", aldus de minister.

Dinsdag vertellen twee ex- kindarbeiders over hun ervaringen. Awa Niang uit Senegal (21 jaar) en Kinsu Kumar uit India (14 jaar). Beiden verrichtten van jongs af aan zwaar werk. Awa en Kinsu konden een opleiding volgen en zo uit hun oude leven ontsnappen.

Het doel van de conferentie is om de bestrijding van kinderarbeid hoog op de agenda te krijgen en concrete afspraken te maken over het uitbannen van de ergste vormen van kinderarbeid in 2016. Het gaat om werk dat onveilig of onvermijdelijk schadelijk is voor de gezondheid van de kinderen. Maar ook om de inzet van kinderen als soldaat, in de seksindustrie en voor illegale activiteiten zoals drugshandel. Maar ook om werk dat

Nederland organiseerde eerder conferenties over de bestijding van kinderarbeid in 1997 en in 2002. De conferentie in 1997 legde de basis voor ILO-Verdrag 182 tegen de ergste vormen van kinderarbeid dat in 1999 werd aangenomen. Dit verdrag hebben 171 van de 183 lidstaten van de ILO geratificeerd. In 2006 heeft de ILO een Global Action Plan aangenomen waarin staat dat in 2016 de ergste vormen van kinderarbeid zijn uitgebannen.

Het van de Nederlandse televisie bekende koor 'Kinderen voor Kinderen' heeft bij de start van de conferentie een Engelstalig lied gezongen: 'Children Now'. Dit lied is speciaal voor de conferentie gemaakt. Kinderen voor Kinderen zal bij verschillende optredens in het land en in de televisie- uitzending later dit jaar aandacht vragen voor het thema kinderarbeid.

Meer (actuele) informatie over de kinderarbeidconferentie: www.childlabourconference2010.com.