Ministerie van Defensie

Minister ontvangt boek over chemische strijdmiddelen

10 mei 2010, 11.32 uur

Demissionair minister Eimert van Middelkoop heeft 10 mei het eerste exemplaar in ontvangst genomen van 'De geest in de fles. De omgang van de Nederlandse defensieorganisatie met chemische strijdmiddelen 1915-1997'. Dit boek van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) is het definitieve naslagwerk over de betrokkenheid van Defensie bij de ontwikkeling, voorbereiding en proefneming op het gebied van chemische oorlogsvoering.

Het NIMH concludeert dat Nederland zich aan de internationale verdragen heeft gehouden. Het ontwikkelen of bezitten van chemische wapens was niet verboden, en het gebruik ervan was in bepaalde gevallen toegestaan. Een alomvattend verbod op de ontwikkeling, het bezit en het gebruik van chemische wapens trad pas in 1997 in werking. Maar het gebruik van gifgassen was voor Nederland al sinds de Tweede Wereldoorlog geen optie meer.

Kamervragen

De achtergrond van het boek ligt in Kamervragen die zijn gesteld naar aanleiding van publicaties in de media in 2008. Bij de beantwoording van de Kamervragen bleek het niet mogelijk een volledig overzicht te geven van de Nederlandse deelname aan proeven met chemische wapens.

Openbaar

De minister van Defensie was content met de publicatie: "Dit onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat Nederland aan meer proeven heeft deelgenomen dan bekend was tijdens de beantwoording van de Kamervragen. Maar we hebben niets te verbergen, en met dit boek geven we volledige openheid van zaken."