Nederlandse Zorgautoriteit


NZa enquêteresultaten helpen bij keuze kapitaallasten

10-05-2010

De rapportage van de enquête boekwaarde levert gegevens op die helpen bij het maken van keuzes over kapitaallasten, zoals de vergoeding van de huisvestingscomponent. Met de enquête is de boekwaardeproblematiek geïnventariseerd. Er is onderzocht hoeveel zorgaanbieders in de AWBZ en de GGZ met dit probleem te maken hebben en wat de omvang ervan is.

Resultaten enquête boekwaarde
De kwantificering van de boekwaardeproblematiek levert voor de responderende instellingen het volgende beeld op. De totale waarde van de immateriële activa (waaronder de zogenaamde spookgebouwen) bedraagt 58 miljoen euro. De instellingen geven aan daarbij nog een boekwaardeproblematiek te hebben bij gerealiseerde of geplande nieuwbouw van 218 miljoen euro. De bedragen zijn niet geëxtrapoleerd naar de totale sector.

Respons instellingen
Door medewerking van instellingen levert de respons op de enquête een betrouwbaar beeld op van de boekwaardeproblematiek in de eigendomssituatie. Van de instellingen heeft 63,8% de enquête ingevuld, dat is een vertegenwoordiging van 75,6% van het budget.

Advies NZa
De bedragen zijn van belang om bij invoering van de integrale tarieven de boekwaardeproblematiek op een goede manier op te lossen. De NZa heeft daarvoor een budgettair neutrale oplossing voorgesteld. Volgens de NZa dient er bij afschaffing van budgettering, voor de dan resterende en volgens de regeling te vergoeden immateriële activa, een vergoeding te worden geboden. De periode waarover die vergoeding wordt uitbetaald kan nader worden vastgesteld. Die kan aansluiten bij het systeem van nacalculatie, waarmee nu een vergoeding wordt gegeven voor deze kosten en het kan aansluiten bij de huidige kasstromen van overheid en instellingen. De NZa kan dit op basis van de enquêteresultaten meer uitwerken.

Het boekwaardeprobleem
Zorgaanbieders in de AWBZ kunnen een boekwaardeprobleem krijgen als in 2011 gekozen wordt voor afschaffing van de automatische vergoeding voor afschrijving van de gebouwen en voor de invoering van integrale tarieven in de AWBZ . Een boekwaardeprobleem treedt op wanneer de boekwaarde hoger is dan de werkelijke waarde. Dat komt doordat de afschrijvingstermijn voor een gebouw langer is dan de periode dat een gebouw daadwerkelijk wordt geëxploiteerd.

Achtergrond kapitaallasten en boekwaardeproblematiek Op 23 juni 2009 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit het advies `naar integrale tarieven in de AWBZ' uitgebracht. In dit advies is ook de boekwaardeproblematiek benoemd.

Op 12 maart 2010 is het `aanvullend advies integrale tarieven AWBZ' gepubliceerd. Daarin adviseert de NZa over specifieke elementen en keuzes die moeten worden gemaakt over de kapitaallasten. Het gaat om rente, regionale verschillen in kosten bouwgrond, kosten interim huisvesting en inventaris.

In de brief `Tussenstand kapitaallasten care en de gehele GGZ' van 12 maart 2010 aan de Tweede Kamer heeft de demissionair minister van VWS aangegeven te verwachten, op basis van het aanvullend advies en de uitkomsten van het onderzoek naar de boekwaarden, op korte termijn een uitspraak te kunnen doen over de vergoeding van de huisvestingscomponent.